Strona główna Aktualności Sposób na ziemniaka!

Sposób na ziemniaka!

przez admin
Kartofle, pyry, grule –nazywamy je różnie, a uwielbiamy wszyscy tak samo! Nic więc dziwnego, że ziemniaki są nieodłączną częścią polskiej tradycji kulinarnej. Coraz częściej stają się także składnikiem dań wyrafinowanych i kojarzonych z kuchnią nowoczesną. Przepisy polecają kucharze Knorr!

Do Europy ziemniaki zawitały pod koniec XVI wieku. Choć początkowo nie wzbudziły entuzjazmu, z czasem stały się ważnym elementem wielu europejskich kuchni. Podobno do Polski trafiły dzięki Janowi III Sobieskiemu, który sadzonki ziemniaków przesłał z Wiednia ukochanej Marysieńce. Gdy Polacy poznali ich smak, pokochali je. I miłość ta trwa do dzisiaj. Obecnie przeciętny Polak zjada w ciągu roku aż 112 kg ziemniaków (dane z w 2010 roku) ! Jak przyrządzone?

Smaki domu rodzinnego
Bez ziemniaków nie wyobrażamy sobie tradycyjnych potraw, których smak i zapach kojarzymy z ciepłem rodzinnego domu i błogim czasem dzieciństwa. Pulchne kopytka, słodkie leniwe, chrupiące placki ziemniaczane… Przygotowywane przez mamy i babcie, które spędzały w kuchni długie godziny, pałaszowaliśmy te pyszności w minutę. Dziś, podając je swojej rodzinie, warto je nieco urozmaicić. Inspirując się propozycjami kucharzy Knorr, przygotujmy Leniwe pierogi z pomarańczą, Kluski leniwe z pieczonymi owocami, Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami czy Placki ziemniaczane z marchewką i chrupiącym boczkiem.Do przygotowania samodzielnie tradycyjnych dań mączno-ziemniaczanych powinny nas także zachęcić Fixy Knorr: Kopytka czy leniwe oraz Chrupiące placki ziemniaczane. Dzięki nim nie musimy już gotować, studzić i ucierać ziemniaków, bo pozwalają one stworzyć szybko i prosto, bez dozowania składników, gładkie i jednolite ciasto.

Do drugiego dania – obowiązkowo!
Ziemniaki są także niezastąpione jako dodatek do drugiego dania. Tradycjonaliści nie wyobrażają sobie przecież niedzielnego obiadu bez ziemniaczków gotowanych w wodzie, najlepiej polanych masłem i posypanych szczypiorem lub koperkiem. W towarzystwie pieczonego schabu, karkówki, mielonych kotletów, filetu z kurczaka w panierce czy smażonej ryby obowiązkowe! Jednak warto odmienić trochę tradycyjne drugie danie i przygotować ziemniaki w inny sposób, pozostając przy ich tradycyjnym smaku. Pomoże w tym Fix Knorr Wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem, dzięki któremu przyrządzimy ziemniaki w piekarniku w specjalnej torebce do pieczenia.  Pachnące ziołami i koperkiem będą smakować wybornie!

Młodszych domowników, którzy już zaczynają kręcić nosem na tradycyjne ziemniaki z wody, z pewnością natomiast skuszą frytki. Jednak często nie spełniamy oczekiwań naszych pociech, bo nie chcemy, by na naszych stołach gościły przekąski przyrządzane na głębokim tłuszczu, czy co gorsza, zamawiane z restauracji fast food. Ale dzięki Fix Knorr Domowe Frytki już nie musimy się tego obawiać, bo z jego pomocą przygotujemy chrupiące i aromatyczne frytki w piekarniku bez konieczności dodawania tłuszczu. Do wyboru z dipem czosnkowym lub meksykańskim. Wykorzystując ten Fix, podamy także nieco bardziej wyszukane ziemniaczane przekąski i dodatki do obiadu: Hiszpańskie ziemniaki na ostro, Angielskie ziemniaki fondant czy Pieczone ziemniaki po amerykańsku.

Okazuje się, że ziemniaki z wody i frytki nie wyczerpują wszystkich możliwości podania ziemniaków do drugiego dania. Dla oczekujących czegoś specjalnego strzałem w dziesiątkę będą Pomarańczowe puree ziemniaczane, Indyjskie ziemniaki lub Ziemniaki w panierce curry.

Ziemniaczane szaleństwa

Gotowane, pieczone, w formie frytek, w postaci kopytek… to nie wszystko! Ziemniaki można przyrządzić jeszcze na setki innych sposobów! W papilotach, na parze, smażone z ziołami, grillowane, jako podstawa zapiekanek i sałatek – zawsze będą smakować wyśmienicie i nigdy się nam nie znudzą. A prawdziwym poszukiwaczom nowych smaków trzeba koniecznie polecić Nadziewane skorupki ziemniaków, Ziemniaki w ziołowym sosie, Ziemniaki w mundurkach z łososiem i Ziemniaki po bombajsku!

Porady szefa kuchni

Jakie ziemniaki kupować? Jakich odmian używać do poszczególnych potraw? W jaki sposób przyrządzić frytki, by były prawdziwie chrupiące? Radzi Javier Martin-Ares, szef kuchni Knorr pochodzący z Kuby.

1.   Wybieraj ziemniaki twarde, bez stłuczeń, skaz i pęknięć.  

2.   Unikaj ziemniaków z zielonym zabarwieniem.
3.   Ziemniaki najlepiej przechowuj w ciemnym chłodnym pomieszczeniu. Natomiast w temperaturze poniżej 4°C zaczynają przekształcać skrobię w cukier i zbyt szybko brązowieją podczas smażenia.
4.   Jeśli przygotowujesz potrawy, takie jak sałatka ziemniaczana, w której potrzebujesz ziemniaków pokrojonych w kostki, które nie będą się rozpadały, potrzymaj je w gorącej wodzie w temperaturze 55-60°C przez 30 minut, a następnie schłodź w wodzie z lodem przez kolejne 30 minut i ugotuj do miękkości. Pozwól, by całkowicie wystygły, zanim dodasz jakikolwiek dressing.
5.   Aby otrzymać naprawdę chrupiące frytki, smaż ziemniaki etapami – najpierw zmiękcz je, a następnie przysmaż mocniej, by były chrupiące i przybrązowione.
6.    Podczas przygotowania takich potraw jak tłuczone ziemniaki lepiej używać bardziej mączystych odmian ziemniaków.
7.    Jeśli gotujesz np. pieczone ziemniaki i chcesz, by zachowały swój kształt i nie rozpadały się, użyj odmian woskowych.
Alejakobiet.pl / Materiały prasowe

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej