To już naprawdę ostatni czas na karnawałową zabawę. Od tłustego czwartku, w tym roku przypadającego 7 lutego, do tak zwanego śledzika, czyli wtorku poprzedzającego Środę Popielcową, trwają bowiem ostatki. To także szansa na kulinarne szaleństwa przed nadejściem Wielkiego Postu. Jak pożegnać karnawałową kuchnię? Oto propozycje kucharzy Knorr. 
Z godnością pożegnaj mięso
W karnawale, tradycyjnie uznawanym za czas hucznych zabaw i powszechnego dobrobytu, na naszych stołach powinny często gościć potrawy mięsne, które mają być jego oznaką. Natomiast trzy ostatnie karnawałowe dni zwane są mięsopustem, co sugeruje, że w tym czasie opuszczamy, a więc żegnamy wszelkiego rodzaju mięsa. Aby pożegnanie to było godne, warto postawić na dania mięsne, serwując je rodzinie i znajomym podczas ostatkowych przyjęć. Kucharze Knorr polecają sięgać nie tylko po drób, z którego szczególnie chętnie przygotowujemy karnawałowe przekąski, ale również po inne gatunki mięs: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę. Przyrządzimy z nich wyśmienite dania główne na ostatkowy obiad lub kolację. Strzałem w dziesiątkę będą Duszona wołowina z warzywami, Polędwica wołowa z chrupiącymi ziemniakami lub Polędwiczki z orzechami. Te dania zaspokoją gusta wielbicieli tradycyjnych smaków. A dla zwolenników orientalnych połączeń – Wołowina z orzechami oraz Schab z jabłkami i sezamem.
Jeśli już natomiast koniecznie chcemy ugościć przybyłych daniem z drobiu, postarajmy się przyrządzić go w sposób wyjątkowy, przełamując kulinarną rutynę. Dobrym na to sposobem jest skorzystanie z przepisów nawiązujących do kuchni świata – dzięki przyprawom i dodatkom nieużywanym na co dzień dania z drobiu zyskają nowy, nieznany wcześniej domownikom i gościom smak. Kurczak po hiszpańsku, czyli uduszony w całości w towarzystwie podsmażonych warzyw: papryki, cukinii, cebuli, przyprawiony czosnkiem, rozmarynem, szałwią, i oczywiście, jak na kuchnię hiszpańską przystało, podany z oliwkami to wyśmienita propozycja szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Możemy też sięgnąć do kuchni francuskiej i przygotować Kurczaka Cordon Bleu lub Piersi z kurczaka w cieście francuskim. Licznych inspiracji dostarczy nam również kuchnia orientalna, w której mięso drobiowe odgrywa istotną rolę. Długo by wymieniać te smaczne propozycje! Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca choćby szybkie i łatwe w przygotowaniu Udka z kurczaka w orzechowym sosie. Kurczak Cordon Blue
Kurczak Cordon Blue
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 3-5
Składniki:
– 2 jaja
– 4 filety piersi drobiowych
– 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
– 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
– 1 szklanka słodkiej śmietany
– 1 szklanka bułki tartej
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1/2 szklanki oleju
– 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Przygotuj Fix Knorr, dodając śmietankę i gotując. Zdejmij z ognia. Dodaj kawałki sera i masło oraz posiekaną pietruszkę i mieszaj, aż składniki się połączą.
2. Wstaw przygotowaną masę do lodówki.
3. Umyj piersi z kurczaka i ponacinaj z boku nożem, aż do utworzenia kieszeni. Napełnij je masą serową z lodówki. Następnie schładzaj jeszcze 20 minut.
4. Dopraw do smaku i przygotuj grubą panierkę. W tym celu panieruj, zaczynając od mąki, następnie obtocz w jajku oraz w bułce tartej. Panierka musi być szczelna. 
5. Smaż kotlety na głębokim tłuszczu ok. 5 do 10 minut z każdej strony. Podawaj z surówkami.   Wyśledź najlepsze śledziki
Wyśledź najlepsze śledziki
Ostatki kojarzymy jeszcze z jednym charakterystycznym daniem, a właściwie przekąską – śledziami. Wtorek poprzedzający Środę Popielcową (w tym roku przypadający 12 lutego) zwykliśmy nawet nazywać śledzikiem. Tradycyjnie bowiem karnawałowe zabawy mają kończyć się wraz z wybiciem północy zwiastującej nadejście Wielkiego Postu. Dawnymi czasy w tym momencie ustawały tańce i hulanki, ze stołów znikały karnawałowe pyszności, ustępując miejsca potrawom postnym, w tym osławionym śledziom. Dziś nie czekamy już do północy, by po nie sięgnąć, i często zajadamy się nimi podczas ostatkowych zabaw i przyjęć. Jak zatem je przyrządzić? Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, wskazuje, że pomysłów na podanie śledzi może być bez liku, gdyż to produkt niezwykle w kuchni uniwersalny – będą znakomicie smakowały przygotowane na ostro, ale równie dobrze apetyty zaostrzą śledzie z nutą słodyczy, np. z suszonymi owocami. Gości lubiących znane już podniebieniom połączenia kulinarne zadowolą takie propozycje jak Śledź w śmietanie, Śledź w pomidorach po tatarsku czy Rolmops w zalewie octowej. Natomiast chcąc ich zaskoczyć, podajmy Śledzia w zalewie wiśniowej.
Śledzie rolmopsy w zalewie octowej
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-5
Składniki:
– 6 śledzi świeżych (najlepsze będą wyfiletowane)
– 150 ml octu
– 1 por
– 1 marchew
– 1 cebula
– Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr
– 1 słoik ogórków kiszonych lub konserwowych
– szklanka białego wina
– 1 pęczek koperku
– 1 łyżka ziaren pieprzu
– 4 ziarna jałowca
– 1 gałązka tymianku
– listek laurowy
Przygotowanie:
1. Umyte śledzie natrzyj przyprawą Delikat. Jarzyny umyj, obierz i drobno pokrój.
2. Wymieszaj ocet i wino, dodaj warzywa oraz przyprawy i zagotuj. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut.
3. Śledzie ułóż w naczyniu i zalej przygotowaną zaprawą. Dodaj posiekany koperek i pozostaw do ostudzenia.
4. Przekrój ogórki wzdłuż i owiń nimi filety śledziowe. Zepnij wykałaczką.
5. Tak przygotowane rolmopsy zanurz ponownie w zalewie i odstaw na kilka dni.
 Osłodź sobie ten czas
Osłodź sobie ten czas
Na ostatkowym stole nie może zatem zabraknąć mięs oraz śledzi. Ale to nie wszystko, bo czymże byłyby ostatki bez słodkości, a zwłaszcza tłusty czwartek bez pączków i faworków, zwanych też chrustem? Tradycyjnie tych pyszności unikano w okresie postu, dlatego tuż przed końcem karnawału spożywano je w szczególnie dużych ilościach. I to się nie zmieniło, dlatego w ostatki powinniśmy pokusić się najlepiej o domowe, własnoręcznie przygotowane pączki i faworki. Podpowiedzi, jak je zrobić, dostarczają szefowie kuchni Knorr, proponując poniższe receptury:
Faworki (chrust)
Składniki:
mąka pszenna – 750 gramów 
cukier – 1 łyżeczka 
żółtka – 4 sztuki 
jajko – 1 sztuka 
miękkie masło – 1 łyżka 
sól – 1 łyżeczka 
gęsta śmietana – 100 gramów 
spirytus – 1 łyżeczka 
Kostka Planty do smażenia – 4 sztuki 
Cukier puder z wanilią do posypania – 1 szklanka
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera
Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na ok. 10 min, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
Ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicy
Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 cm na 10.
Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie
Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułoż na papierowym ręczniku, aby pozbyc sie nadmiaru tłuszczu.Gotowe faworki posyp cukrem pudrem. Świętuj w brytyjskim stylu
Świętuj w brytyjskim stylu
Jest jeszcze jeden sposób na godne pożegnanie karnawału, niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii. Mieszkańcy w szczególny sposób celebrują tam ostatni dzień przed nastaniem okresu postu, obchodząc tak zwany Pancake Tuesday. Wówczas na stół „wjeżdżają” naleśniki – na słodko, z mięsem, z warzywami – wybór jest ogromny! Brytyjczycy się nimi wprost zajadają! Możemy do nich dołączyć i także w ostatni wtorek karnawału przygotować dla rodziny pyszne naleśniki. Małym i dużym łasuchom kucharze Knorr polecają Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi oraz Czekoladowe poduszeczki z naleśników. Amatorów mięsnych smakołyków zadowolą Meksykańskie naleśniki z kurczakiem i oliwkami oraz Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami, a dla wielbicieli warzyw strzałem w dziesiątkę okażą się Naleśniki z papryką i cukinią.
Naleśniki z suszonymi pomidorami i mięsem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-5
Składniki:
Nadzienie:
– 150 g schabu
– 1 opakowanie Fix Schab a la Stroganoff Knorr
– 1 cebula, najlepiej biała 
– 1/2 szklanki śmietany 36%
– 10 pieczarek
– 6 suszonych pomidorów
– 30 ml oliwy z oliwek
– szklanka wody
Ciasto:
– 1 szklanka mleka
– mąka
– 2 jaja
– 50 ml wody
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1. Na początek przygotuj ciasto naleśnikowe, łącząc mleko, jaja, wodę, olej, mąkę oraz połowę posiekanej natki. Wymieszaj ciasto, aż do uzyskania najlepszej konsystencji, i upiecz z niego naleśniki.
2. Przygotuj Fix Knorr, dodając śmietanę oraz szklankę wody. Schab oraz suszone pomidory pokrój na cienkie paski. Pieczarki umyj i pokrój w ósemki, a cebulę pokrój w piórka. 
3. Podgrzej oliwę i usmaż mięso, dodając stopniowo cebulę, pieczarki i pomidory. Dodaj przygotowany Fix Knorr i gotuj jeszcze 10 minut. 
4. Na gotowe naleśniki wyjmuj łyżką cedzakową nadzienie z patelni, zwiń w rulony i podawaj z powstałym sosem. Możesz go jeszcze chwilę pogotować, aby zgęstniał.
Alejakobiet.pl