Pyszne danie nie wymaga od ciebie skomplikowanej receptury. Wystarczy kilka prostych składników, by z dodatkiem odpowiednich przypraw, stworzyć arcydzieło.
Krajanka ziemniaczana
Składniki: kilogram ziemniaków, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki suszonego tymianku lub ziół prowansalskich, łyżeczka ziaren sezamu, sól.
Wykonanie: Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w cząstki lub w plastry. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski i polewamy olejem. Starannie mieszamy tak, by ziemniaki zostały dobrze pokryte tłuszczem. Ziemniaki przekładamy na blachę. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia, ziemniaki posypujemy ziołami i sezamem. Przed podaniem oprószamy solą.
Zapiekanka serowa
Składniki: 20 dag drobnego makaronu, sól, biały pieprz, 15 dag żółtego sera, 3 cebule, 2-3 gałązki natki, czubata łyżka masła.
Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ser ścieramy na drobnej tarce. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie krążki. Natkę siekamy. Makaron odcedzamy, mieszamy z połową sera, przekładamy do czterech foremek żaroodpornych. Posypujemy resztą sera, przyprawiamy do smaku pieprzem. Cebule podsmażamy na maśle na złoty kolor, rozkładamy na makaronie, skrapiamy tłuszczem ze smażenia. Krótko zapiekamy, posypujemy posiekaną natką.
Ser panierowany
Składniki: 40 dag żółtego sera (niezbyt miękkiego), jajko, bułka tarta, szynka, olej.
Wykonanie: Ser kroimy na grube plastry (ok. 1 cm). Nacinamy wzdłuż i do powstałej kieszonki wkładamy plasterek szynki. Panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu przez około 4 minuty. Podajemy z frytkami, surówką i sosem tatarskim. To przysmak naszych południowych sąsiadów.
Roladki z serem i papryką
Składniki: 75 dag schabu środkowego, żółta papryka, musztarda francuska, 4 plastry żółtego sera, mielona ostra papryka, olej do smażenia, sól, pieprz.
Wykonanie: Schab oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy w grube paski. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, oprószamy ostrą papryką, solą oraz pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdej porcji mięsa kładziemy plaster sera żółtego oraz kilka pasków papryki. Zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy roladki i smażymy na rumiano, często obracając, przez około 10 minut.
Ziemniaki w koszulkach z boczku
Składniki: 16 ziemniaków, 16 plasterków boczku, 2 łyżki oleju.
Wykonanie: Ziemniaki obieramy. Każdy owijamy boczkiem. Układamy je na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy przez 85 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Panierowane kulki serowe
Składniki: 5 dag kaszy kuskus, łyżka ziaren kolorowego pieprzu, szczypta soli, 30 dag twarogu, jajko, litr oleju do głębokiego smażenia.
Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miseczki, wlewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała 3-4 mm powyżej jego powierzchni. Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut. Kaszę mieszamy widelcem, przekładamy na talerz i studzimy. Ziarenka pieprzu rozgniatamy w moździerzu, a potem mieszamy z kuskusem i solimy. Z twarogu lepimy cztery kuleczki. Panierujemy je najpierw roztrzepanym jajku, a następnie w kuskusie. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju.