Starsze poglądy na temat dietetyki i żywienia dzieci przez długie lata przekonywały, że tylko produkty odzwierzęce są w stanie dostarczyć odpowiedniej jakości białka i wapnia dzieciom, które przecież są w okresie wzrostu i rozwoju. Dziś wiemy, że był to mit, który niestety nadal pokutuje. Okazuje się bowiem, że wegetarianizm, a nawet weganizm u dzieci może skutkować wieloma pozytywami dla zdrowia dziecka. Oczywiście, pod warunkiem, że jadłospis jest przemyślany i monitorowany przez dietetyka, ponieważ dzieci na takiej diecie, nie konsultowanej ze specjalistą są w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia niedoborów niektórych składników odżywczych i pokarmowych, jak białko, witamina D, Wit. B12, wapń, czy żelazo. Jednak odpowiednio zbilansowane menu malucha zapewni mu nie tylko prawidłowy rozwój, ale również będzie stanowić profilaktykę wielu poważnych chorób na dalszych etapach życia. Do takich schorzeń, którym z powodzeniem zapobiega dieta bazująca na roślinach należą: nowotwory, cukrzyca, problemy z układem krążenia, reumatoidalne zapalenie stawów, demencja starcza i wiele innych.
Obalone mity wegetarianizmu
Częstym argumentem przeciwników wegetarianizmu jest to, że dzieci żywione w ten sposób później dojrzewają niż ich rówieśnicy na diecie tradycyjnej. Taka argumentacja jest błędna, ponieważ późniejsze dojrzewanie jest zjawiskiem korzystnym dla ogólnego stanu zdrowia dziecka i zapobiega wielu problemem zdrowotnym w wieku dorosłym! Również nieprawdą jest to, że wapń, białko i żelazo mogą być dostarczone jedynie poprzez spożycie mięsa, czy nabiału. W świecie roślinnym znajduje się mnóstwo dobrej jakości białka, chociażby w takich produktach, jak soja, fasola, amarantus itp. Wapń może być dostarczony w postaci brokułów, czy migdałów, a żelazo – m.in. wraz z produktami zbożowymi, odpowiednio łączonymi z produktami bogatymi w witaminę C. Natomiast składniki, które nie występują w świecie roślinnym, można uzupełniać produktami wzbogacanymi w te związki bądź poprzez ich suplementację.
Jeżeli więc mamy pewność, że dieta dziecka jest dobrze zbalansowana, nie ma powodów do obaw o jego rozwój. Wszelkie dotychczasowe badania na ten temat popiera również Stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego, które mówi, że „odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie (…) są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe (…) i są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa (…)”.