* Do zabielania zup zamiast śmietany używaj jogurtu naturalnego. Jest mniej kaloryczny, a dostarcza dodatkowo ważnych dla zdrowia bakterii probiotycznych, które wpływają na funkcjonowanie jelit, zapobiegają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Jogurtem można również zastąpić majonez w sałatce, twarożkach lub pastach do kanapek.
* Do smażenia kotletów używaj patelni beztłuszczowych. Ze spalonego tłuszczu wydzielają się związki rakotwórcze. Potrawa bez dodatku składnika tłuszczowego będzie bardziej lekkostrawna i dostarczy mniej kalorii. Pamiętajmy, że kaloryczność tradycyjnego schabowego w znacznej mierze zwiększa panierka. Zamiast tej tradycyjnej, z jajka i tartej bułki warto przygotować jej zdrowszą wersję: mięso namocz w samym białku jajka, a następnie obtocz w nasionach lnu lub płatkach zbożowych.
* Bigos-tradycyjna polska potrawa będzie mniej tucząca, jeśli zrezygnujemy z dodatku skwarków, kiełbasy, czy boczku. Zamiast tego, możemy użyć mięsa drobiowego oraz suszonych grzybów, które nadadzą potrawie wspaniały aromat.
* Aby przygotować pyszny sos do potrawy wcale nie musimy używać wysokokalorycznych produktów. Możemy go sporządzić z mąki orkiszowej, bardziej wartościowej odżywczo niż mąka pszenna, jogurtu i np. chrzanu.
* Naleśniki będą lżejsze i zdrowsze, jeśli wykonamy je z mąki pełnoziarnistej, jednego jajka i mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (najlepiej 1,5-2%) lub mleka sojowego. Zamiast tradycyjnie smarować je powidłami, czy dżemem warto wykonać owocowy lub wielowarzywny farsz. Będą równie smaczne, a wzbogacimy posiłek w wiele witamin, składników mineralnych i błonnik pokarmowy.
Przepis na kotlet a`la schabowy
Składniki:
Piersi z kurczaka lub filety z indyka
Olej rzepakowy
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Białko jajka
Zmiażdżone nasiona lnu lub płatki owsiane
Sposób przygotowania:
Mięso drobiowe rozbić tak, aby powstały kotlety grubości maksymalnie około 1cm. Posolić i popieprzyć oraz przyprawić ziołami prowansalskimi. Następnie namoczyć w białku jaja kurzego i obtoczyć w wybranych ziarnach zbóż. Smażyć na patelni beztłuszczowej lub ewentualnie z odrobiną oleju rzepakowego. Podawać z surówką lub warzywami gotowanymi na parze.