Strona główna Kuchnia Jego Zacność – Kurczak Zagrodowy z Podlasia na Święta

Jego Zacność – Kurczak Zagrodowy z Podlasia na Święta

przez admin
Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast
tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne
aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. Z
mniejszą zawartością tłuszczu, kruchy i rozpływający się w ustach jest
doskonałym wyborem na świąteczny, rodzinny obiad.  
W
Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka,
kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie – od ilości potraw, zapachów i
kolorów może zakręcić się w głowie i …brzuchu. Ile to razy po kolejnym
świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość
rodzinnego ucztowania? Nie musi tak być. 
Nowoczesna,
świąteczna kuchnia to dania stworzone z myślą o współczesnym stylu
życia. Nie dość, że lekkostrawne to jeszcze proste do przygotowania, a
przy tym dające spektakularne efekty wizualne i smakowe. Stanowią
idealne rozwiązanie dla zapracowanych mistrzyń kuchni. Podstawą jest
drób na czele z niezrównanym Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia, który
swoje wyjątkowe walory smakowe i strukturę uzyskuje poprzez specjalny,
ekstensywny chów i sposób karmienia. A przy tym zawiera mniej tłuszczu
od zwykłego kurczaka, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na świątecznych
stołach. 
Spośród mnogości wariacji
kulinarnych nt. Zagrodowego każdy znajdzie coś dla siebie. Na świąteczny
obiad doskonale sprawdzą się pieczone podudzia z Kurczaka Zagrodowego z
gruszkami, miodem i bakaliami, a królem kolacji mogą zostać pierożki
faszerowane Kurczakiem Zagrodowym lub racuszki z Kurczaka Zagrodowego z
papryką i borowikami. W te Święta będzie nie tylko pysznie ale i zdrowo.

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z GRUSZKAMI, MIODEM I BAKALIAMI


Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
1 marchew pokrojona w słupki
1 selera pokrojonego w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
2 łyżki orzechów nerkowca
garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu akacjowego
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku   
Sposób przygotowania:
Podudzia
z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką,
selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać
miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do
smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć
wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do
pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1
godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w
foliowym worku do pieczenia.

Aromatycznego kurczaka podawać od
razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie
pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.    

PIEROŻKI FASZEROWANE KURCZAKIEM ZAGRODOWYM  Z WARZYWAMI I SOSEM KURKOWYM


Składniki dla 4 osób:

150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
2 uda z Kurczaka Zagrodowego bez skóry i kości
1 cebuli pokrojonej w kostkę
80 g świeżych, małych kurek
100 g obranej i pokrojonej w paseczki włoszczyzny 
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
oliwa z oliwek do smażenia
sól, gałka muszkatołowa, kardamon mielony do smaku
300 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
1 słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki masła
150 ml mleka kokosowego 
sól, pieprz Cayenne, kmin rzymski, imbir mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować
farsz: oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka
Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami, w trakcie podlewając
bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i
wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach. 
Przygotować
ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby
osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i
odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając
szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi.
Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie
obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej 

z
1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i
gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do
smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na
gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.   

RACUSZKI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z PAPRYKĄ, BOROWIKAMI, POMIDORAMI, BOCZKIEM I SOSEM ZIOŁOWYM

Składniki dla 4 osób:
3 piersi z Kurczaka Zagrodowego pokrojone w paski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia)
1 jajko
sól do smaku
80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików 
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
1 cebuli pokrojonej w piórka
1 oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 mały pęczek posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka
zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie
odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli
nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć
razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z
marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory
suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego,
która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć
racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe
podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną
śmietaną.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej