Strona główna Aktualności 7 dni tygodnia – 7 przekąsek z oliwkami

7 dni tygodnia – 7 przekąsek z oliwkami

przez admin

Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Zielone czy czarne, a może  te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz gotować, łączyć ze sobą smaki, wymyślać nowe potrawy i masz ochotę rozsmakować się w hiszpańskich oliwkach poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle.

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki.

Hiszpańskie zielone oliwki z selerem

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, łodyga selera naciowego, miód, starta skórka limonki, sól,
oliwa  z oliwek. Sposób przygotowania: do miseczki dodać miód oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Następnie
włożyć oliwki, pokrojony seler naciowy oraz pozostałe składniki. Marynować przez pół godziny przed
podaniem.

Hiszpańskie czarne oliwki z sherry

Składniki: czarne oliwki, kozi ser, porzeczki, jagody lub maliny, cynamon, Sherry.

Sposób przygotowania: połączyć czarne oliwki  z pokrojonym w kostkę kozim serem, następnie dodać garść owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, posypując danie niewielką ilością cynamonu. Pod koniec dodać 50ml Sherry.
Pozostawić na 20 min w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Hiszpańskie zielone oliwki z kozim serem i miodem

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, kozi ser, jabłka (najlepiej Golden Delicious), kilka orzechów laskowych, naturalny miód wielokwiatowy, sok  z jednej cytryny, oliwa Extra Virgin, tymianek.

Sposób przygotowania: pokroić ser kozi  na kawałki wielkości orzecha laskowego. Obrać jabłka, a następnie pokroić w 1 cm kostkę  i wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Połączyć zielone oliwki, ser kozi, jabłka i orzechy laskowe  
w miseczce. Przygotować dressing  z  2 łyżek miodu,  reszty soku  z cytryny i 4 łyżek oliwy z oliwek.
Dressing i składniki połączyć,  odstawić na 20 minut, by smaki się wymieszały.

Hiszpańskie zielone oliwki z tuńczykiem i octem jabłkowym

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, ocet jabłkowy, puszka tuńczyka, oliwa z oliwek, nasiona gorczycy, papryczka chilli, sól morska, starta skórka cytryn, trawa cytrynowa.

Sposób przygotowania: delikatnie połączyć rozdrobnionego tuńczyka, odrobinę oliwy z oliwek i octu jabłkowego, łyżkę ziarenek gorczycy oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodać oliwki, kilka źdźbeł trawy cytrynowej, skórkę cytrynową. Odstawić na kilka minut, by wszystkie smaki się połączyły.

Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami

Składnik: hiszpańskie czarne oliwki, ugotowane krewetki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda Dijon, cukier, pół pęczka koperku.

Sposób przygotowania: przegotować krewetki i odstawić do ostygnięcia. W miseczce połączyć oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, cukier oraz posiekany koperek, dobrze ubić. Dodać krewetki oraz czarne oliwki, delikatnie wymieszać.

Odstawić na kilkanaście minut przed podaniem aby smaki się połączyły.

Karaibski koktajl z dodatkiem hiszpańskich zielonych oliwek

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, rum, syrop klonowy, gorzka wódka, woda mineralna, limonka, listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania: rum, odrobinę syropu klonowego i wódkę wlać do shakera z kostkami lodu,
wymieszać. Przelać do kieliszków koktajlowych. Dodać wodę mineralną oraz oliwki. Drinki udekorować plasterkami limonki i świeżymi listkami mięty.  

Alejakobiet.pl   

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej