Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Zdrowe grillowanie

Data: 14.05.2014


Zdrowe odżywianie często wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, rezygnacją z ulubionych dań, monotonnym jadłospisem. Osoby, które preferują dietetyczną kuchnię, czują się niekomfortowo na spotkaniach grillowych, gdyż standardowo przyrządzane potrawy to kiełbaski i steki z karkówki. Grill daje nam jednak dużo więcej możliwości i jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, wystarczy tylko odkryć odpowiednie receptury.

Wraz z pierwszymi promieniami słońca i cieplejszymi podmuchami wiatru przychodzą nam na myśl wyjazdy za miasto, pikniki oraz grille ze znajomymi. Lubimy spożywać posiłki na świeżym powietrzu, jednak nie chcemy zapominać o zdrowej diecie. Dobrym pomysłem na grilla jest ryba, ponieważ wymaga krótszego czasu grillowania niż białko zwierzęce. Sposobów przyrządzenia ryby na grillu jest wiele, jednak podstawowym problemem jest rozpadanie się mięsa. Dlatego większość ryb powinno grillować się w całości. Do marynowania mięs na grilla powinniśmy używać sosów sojowych, gdyż są one polecane przez dietetyków jako zdrowe zamienniki soli.

Doskonałym daniem są również sałatki z warzywami grillowanymi, gdyż są one bogate w składniki odżywcze i idealnie komponują się z wystrojem wiosennego stołu.

Prezentujemy przykładowe przepisy na zdrowe dania z grilla:

Grillowany rybny burger cytrynowy
Składniki:
  • 400 g filetu z dorsza
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • Starta skórka z 2 cytryn
  • 4 bułeczki
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • garść posiekanego kopru
  • biały serek np.  bieluch
  • olej słonecznikowy do smażenia


Wykonanie:
Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na ruszcie i grillujemy do uzyskania złocistego koloru. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.