Strona główna Aktualności Kiełbaski, ryby, warzywa czy owoce – co i jak grillować, aby było zdrowo?

Kiełbaski, ryby, warzywa czy owoce – co i jak grillować, aby było zdrowo?

przez admin

Wiosna zawitała na dobre, a słoneczne dni i długie wieczory sprawiają, że chcemy spędzać
jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Pierwsze majowe dni to szansa na wycieczkę poza miasto i odpoczynek na łonie natury. Grillowanie wraz z rodziną i przyjaciółmi jest jedną
z najbardziej popularnych rozrywek w sezonie wiosennym i letnim.

Grillowany klasyk, czyli kiełbasa – jak ją przygotować

Grillowanie to nasza polska tradycja i trudno odmówić sobie aromatycznego specjału. Jeśli zależy nam na tym, aby nasz posiłek był mniej kaloryczny, warto wprowadzić kilka zasad. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym daniem opiekanym na ruszcie jest kiełbasa. Najlepiej wybrać taki produkt, który zawiera w swoim składzie jak najwięcej chudego mięsa. Jeśli to możliwe, zapytajmy o skład produktu przed zakupem. Cena też bywa dobrą podpowiedzią – jeżeli jest podejrzanie niska, warto przemyśleć zakup. Racjonalnym wyborem może być również kiełbasa drobiowa, ponieważ zazwyczaj zawiera w sobie znacznie mniej tłuszczu niż wieprzowa.
Jeżeli grillujemy kiełbasę w całości, korzystnie jest ją naciąć oraz posmarować lekko oliwą,
żeby upiekła się także w środku, a przy tym pozostała soczysta. Możemy także pokroić ją na plasterki (ok. 2 cm grubości) – takie nieduże porcje są gotowe już po kilku minutach, a można
z nich przyrządzić na przykład grillowane koreczki.


Pyszna i zdrowa alternatywa

Warto pamiętać, że potrawy z rusztu to nie tylko kiełbasa – w prosty sposób można urozmaicić grillowe menu. Jeśli nie chcemy rezygnować z mięsa, z powodzeniem możemy przyrządzić drób,
np. pierś z kurczaka bądź indyka. Mięso to zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a do tego marynuje się je łatwo i szybko. Idealnie nadaje się do szaszłyków z owocami, ponieważ dobrze komponuje
się z jabłkami, świeżymi i suszonymi śliwkami, brzoskwinią czy ananasem, a przy tym upiecze
się niemal w tym samym czasie. Zdrową, ale równie pyszną alternatywą dla mięsa są ryby,
które zawierają cenne substancje, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko oraz witaminy, m.in. D. Ich delikatne mięso często rozpada się pod wpływem temperatury, ale nieduże rybki (szprotki, sielawy), a także pstrągi i łososie dobrze grillują się w całości i ze skórką. Aby upiekły się szybciej i nie rozpadły w czasie pieczenia, najlepiej owinąć je w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka), którą dobrze wysmarować od wewnątrz oliwą –  dzięki temu ryba nie będzie przywierała do sreberka. Skropienie potrawy ok. godzinę przed pieczeniem sokiem z cytryny oraz doprawienie ziołami, np. tymiankiem, majerankiem, zielem angielskim wspaniale urozmaici jej smak.

Grillowane warzywa i owoce – dodatek czy danie główne?

Warto spróbować również wegetariańskich propozycji na grilla. Lista warzyw, które doskonale
się do tego nadają jest bardzo długa, są to m.in.: papryka, bakłażan, cukinia, szparagi czy bataty. Warzywa są niskokaloryczne i bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, a grillowanie sprawia, że stają się chrupkie i aromatyczne. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. pokroić w plasterki, słupki, nadziać na szaszłyki. Nie muszą jednak pełnić jedynie roli dodatku do głównego dania, z powodzeniem mogą je zastąpić. Dobrym pomysłem jest faszerowanie warzyw – ciekawym połączeniem jest np. papryka nadziewana kaszą kuskus i serem feta lub bataty wypełnione szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Warto wiedzieć, że marchew i inne twarde warzywa, takie jak kalafior, brokuły, upieką się znacznie szybciej, jeśli podzielimy je na mniejsze kawałki (różyczki, plastry) i przed położeniem na ruszt zblanszujemy lub nawet nieco podgotujemy. Kolby kukurydzy oraz ziemniaki także dobrze wcześniej ugotować.

Doskonale grillują się również owoce i jest to świetna alternatywa dla ciasta na deser. Podobnie
jak warzywa, możemy przyrządzić je na wiele sposobów – warto wypróbować banany, ananasy, jabłka, brzoskwinie. Katarzyna Zadka, dietetyk programu ,,Żyj smacznie i zdrowo’’ radzi – Taka forma deseru jest znakomitym pomysłem na gorące popołudnie. Wybierając owoce na ruszt, powinniśmy sprawdzić, czy są dojrzałe i odpowiednio twarde, ponieważ przy pieczeniu miękną. Pod wpływem obróbki termicznej ich smak staje się bardziej intensywny i słodki, tak więc nie trzeba dodawać cukru. Polecam wypróbowanie np. brzoskwiń z cynamonem i serem ricotta.
Niezależnie, czy opiekamy na ruszcie mięso, ryby, warzywa czy owoce, warto pamiętać o użyciu jednorazowych tacek do tego przeznaczonych oraz unikać zbyt długiego czasu grillowania, ponieważ zwęglone części zawierają niekorzystne dla zdrowia substancje. Pomocne może okazać się również wykorzystanie folii aluminiowej.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej