Strona główna Aktualności Idealna na jesień – pieczona papryka z ryżem i mięsem mielonym

Idealna na jesień – pieczona papryka z ryżem i mięsem mielonym

przez admin

Jesienią mamy większą ochotę na dania na ciepło. Idealne jesienne danie powinno być nie tylko ciepłe i sycące, ale także powinno sprzyjać zwiększaniu odporności. A jeśli odporność to witamina, C, a jeśli witamina C to papryka, która zawiera około 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Poznajcie sprawdzony przepis na czerwoną paprykę nadziewaną ryżem i mięsem mielonym.

Pieczona czerwona papryka nadziewana ryżem i mięsem mielonym – przepis

Składniki dla 4 osób:

  • czerwona papryka – 8 sztuk
  • mięso mielone – 600 g
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • ryż  250 g
  • jajka – 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • olej – 4 łyżki
  • słodka papryka w proszku – łyżeczka
  • oregano – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli ryż gotujemy w woreczkach, dokładnie odcedzić. Jeśli gotujemy bez woreczków dopilnować, aby woda dokładnie odparowała.                                                                                                                                                                                                                                                                                     
  • Drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek zeszklić na 3 łyżkach oleju (na dużej patelni). Dodać mięso, obsmażyć. Doprawić oregano i słodką papryką, następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć przez 2, 3 minuty.
  • Ryż dodać do mięsa, podgrzewać mieszając przez maksymalnie 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia, dodać jajka i wymieszać.
  • Z papryk odciąć wierzch (nie wyrzucać), usunąć gniazda nasienne. Wnętrza papryk skroplić łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Wypełnić farszem. Przykryć wcześniej odciętymi „pokrywkami” z papryki.
  • Ustawić w naczyniu żaroodpornym. Piec 35 – 40 minut w temperaturze 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę wody.

Smacznego!

Alejakobiet.pl

 

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej