Strona główna Aktualności Domowy sos do pizzy – od łagodnego do bardzo ostrego

Domowy sos do pizzy – od łagodnego do bardzo ostrego

przez admin

Kto nie lubi pizzy? Jeśli są takie osoby to jest ich zdecydowana mniejszość. Popularność tej potrawy jest związana z tym, że daje ona ogromne możliwości dopasowania do własnych preferencji smakowych zarówno jeśli chodzi o to co znajdzie się bezpośrednio na cieście jak i sosy. Domowy sos do pizzy jest dziecinnie prosty do przyrządzenia – my proponujemy 3 przepisy: na sos czosnkowo-ziołowy, majonezowy oraz najostrzejszy paprykowy.

Majonezowy sos do pizzy – przepis

  • Pół szklanki majonezu
  • 1/4 ketchupu o łagodnym smaku
  • sok z cytryny
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz do smaku

Składniki wymieszać, doprawić papryką, solą oraz pieprzem

Czosnkowo-ziołowy sos do pizzy – przepis

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka bazylii
  • łyżka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Natkę pietruszki oraz czosnek posiekać bardzo drobno. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać natkę, czosnek, doprawić pieprzem i solą.

Paprykowy sos do pizzy   

  • czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • pasta sambal – 2 łyżki (uwaga: głównym składnikiem pasty są papryczki chili, a więc jest bardzo ostra – dla odważnych mogą być 3 lub 4 łyżki)
  • koncentrat pomidorowy – 100ml
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Drobno pokrojoną paprykę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy około 15 – 20 minut. Blendujemy, łączymy z pastą sambal, doprawiamy, solą, pieprzem oraz cukrem.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej