Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Tego o szpinaku nie wiedzieliście

Data: 26.02.2016


Modny, ceniony za zdrowotne właściwości i coraz bardziej uwielbiany, mimo że przez lata zepchnięty był na kulinarne peryferie. Szpinak – bo o nim mowa, to popularne warzywo z burzliwą i długą historią. Czego o nim nie wiemy? 

Czy wiesz, że…

1. Szpinak pochodzi z Azji?

Jego korzenie sięgają środkowo-zachodniej Azji – najprawdopodobniej jego kolebką jest Persja, gdzie był popularny już ponad 1000 lat temu. Sama jego nazwa pochodzi od perskiego słowa ‘aspanakh’ i oznacza dosłownie ‘zielona dłoń’. Świat poznał go jednak dużo później - dopiero 
w XIV wieku zawędrował zarówno do Europy, jak i do Chin. W Polsce uprawiany jest od XVII wieku – i co ciekawe – nigdy nie występuje dziko.

2. Największą sławę zyskał na przełomie XIX i XX wieku?

Pierwsza fala popularności szpinaku zalała Europę jeszcze w XIX wieku, kiedy to pielęgniarki opiekujące się biednymi, podawały im tajemniczy napar ze szpinaku, dzięki któremu chorzy odzyskiwali zdrowie. Amerykański szczyt popularności osiągnął on dopiero w trakcie dwudziestolecia międzywojennego. Szpinak stał się wówczas produktem promowanym niemal jak… kultowa cola. Na opakowaniach królowali dobrze zbudowani mężczyźni oraz uśmiechnięci, pełni sił chłopcy. A wszystko to za sprawą szpinaku! 



3. Jednym z najsławniejszych orędowników jedzenia szpinaku była postać 
z kreskówki?

Popeye to postać z amerykańskiej kreskówki, która swoją ogromną siłę zyskuje właśnie… dzięki szpinakowi. Bohater przełomu lat 20 i 30 XX wieku, natychmiast po spożyciu szpinaku stawał się niepokonany. Warto wspomnieć, że w czasie emisji filmu animowanego, sprzedaż szpinaku 
w Stanach Zjednoczonych wzrosła o ponad 30%.

4. Mrożenie szpinaku jest jednym z najlepszych sposobów jego przechowywania?

Szpinak jest warzywem wrażliwym i wymaga specjalnego traktowania. W zbyt wysokiej temperaturze nie tylko więdnie, ale szybko traci również swój smak oraz wartościowe składniki odżywcze. 

5. Szpinak jest znany niemal na całym świecie?

Uprawiany w Azji, Europie a także w obu Amerykach, szpinak przez lata stał się kulinarną inspiracją i elementem diety ludzi niemal z całego świata. Najlepiej smakuje w towarzystwie nabiału – śmietanki, serów czy jogurtu, a także odpowiednich przypraw czy dodatków, takich 
jak czosnek, gałka muszkatołowa i pieprz. Doskonale pasuje do farszu do pierogów, naleśników, zup, sosów czy makaronu. 

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy Frosta





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Uroda

Demakijaż latem

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Konkurs - piękne brwi z INVEO


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę INVEO








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.