Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Chłodno? Rozgrzej się gorącą czekoladą!

Data: 29.10.2015


Osłabienie koncentracji, wahania nastroju i spadek odporności to częste objawy, jakie zauważamy u siebie wraz z rozpoczęciem jesieni. Zanim sięgniemy po farmaceutyki, pomocy w zwalczaniu tych nieprzyjemnych dolegliwości warto szukać pośród naturalnych środków. Jednym z nich jest czekolada.

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę ich obróbki. Jak szacują specjaliści, dziś sięga po nią ponad 60% Polaków. Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje: gorzka z minimum 70% zawartością miazgi kakaowej, deserowa – ponad 50% kakao, mleczna – mniej niż 50% oraz biała – ok. 33%. Czekolada, choć zaliczana do produktów wysokokalorycznych, wyróżnia się wieloma pozytywnymi właściwościami. Które z nich sprawdzą się podczas sezonu jesienno-zimowego?

Na poprawę samopoczucia


Czekolada jest jednym z produktów żywnościowych najczęściej kojarzonych z pozytywnym wpływem  na nasze samopoczucie. Takie działanie zawdzięcza zawartości tryptofanu – składniku przekształcanego w serotoninę, zwaną „hormonem szczęścia”. Ten zaś odpowiedzialny jest za regulację snu oraz temperatury ciała. W okresie jesiennej apatii, utrzymanie prawidłowego funkcjonowania w tych obszarach może znacząco poprawić nasz  komfort. Co równie ważne, optymalny poziom serotoniny ogranicza ryzyko pojawienia się wahań nastroju.



Podobne działanie przypisywane jest także obecnym w czekoladzie anandamidom – neuroprzekaźnikom wydzielanym przez organizm podczas relaksu. Słodka przekąska może więc zadziałać na nas odprężająco.

Na stymulację umysłu

Czekolada jest także często polecana jako naturalny środek na poprawę wydolności umysłowej. - Dzięki obecności kofeiny i teobrominy, zwęża ona naczynia krwionośne, powodując tym samym wzrost ciśnienia krwi. Po spożyciu porcji czekolady czujemy się więc bardziej pobudzeni i zdolni do koncentracji – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W chwilach wzmożonego wysiłku intelektualnego, pomoże nam również zmniejszając naszą podatność na stres – dodaje ekspert. Takim działaniem wyróżnia się wspomniany już tryptofan. Wyniki badań naukowców Uniwersytetu Północnego w Arizonie potwierdzają, że pozytywne działanie czekolady zauważalne jest przy spożywaniu 1 grama na każdy kilogram masy ciała.





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.