Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Chłodno? Rozgrzej się gorącą czekoladą!

Data: 29.10.2015


Osłabienie koncentracji, wahania nastroju i spadek odporności to częste objawy, jakie zauważamy u siebie wraz z rozpoczęciem jesieni. Zanim sięgniemy po farmaceutyki, pomocy w zwalczaniu tych nieprzyjemnych dolegliwości warto szukać pośród naturalnych środków. Jednym z nich jest czekolada.

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę ich obróbki. Jak szacują specjaliści, dziś sięga po nią ponad 60% Polaków. Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje: gorzka z minimum 70% zawartością miazgi kakaowej, deserowa – ponad 50% kakao, mleczna – mniej niż 50% oraz biała – ok. 33%. Czekolada, choć zaliczana do produktów wysokokalorycznych, wyróżnia się wieloma pozytywnymi właściwościami. Które z nich sprawdzą się podczas sezonu jesienno-zimowego?

Na poprawę samopoczucia


Czekolada jest jednym z produktów żywnościowych najczęściej kojarzonych z pozytywnym wpływem  na nasze samopoczucie. Takie działanie zawdzięcza zawartości tryptofanu – składniku przekształcanego w serotoninę, zwaną „hormonem szczęścia”. Ten zaś odpowiedzialny jest za regulację snu oraz temperatury ciała. W okresie jesiennej apatii, utrzymanie prawidłowego funkcjonowania w tych obszarach może znacząco poprawić nasz  komfort. Co równie ważne, optymalny poziom serotoniny ogranicza ryzyko pojawienia się wahań nastroju.



Podobne działanie przypisywane jest także obecnym w czekoladzie anandamidom – neuroprzekaźnikom wydzielanym przez organizm podczas relaksu. Słodka przekąska może więc zadziałać na nas odprężająco.

Na stymulację umysłu

Czekolada jest także często polecana jako naturalny środek na poprawę wydolności umysłowej. - Dzięki obecności kofeiny i teobrominy, zwęża ona naczynia krwionośne, powodując tym samym wzrost ciśnienia krwi. Po spożyciu porcji czekolady czujemy się więc bardziej pobudzeni i zdolni do koncentracji – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W chwilach wzmożonego wysiłku intelektualnego, pomoże nam również zmniejszając naszą podatność na stres – dodaje ekspert. Takim działaniem wyróżnia się wspomniany już tryptofan. Wyniki badań naukowców Uniwersytetu Północnego w Arizonie potwierdzają, że pozytywne działanie czekolady zauważalne jest przy spożywaniu 1 grama na każdy kilogram masy ciała.





Zobacz także


Uroda

Dezodoranty CD debiutują w drogeriach Rossmann

Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny

Kuchnia

Pajda i pasta - nowe pasty warzywne marki ROLNIK


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pysznie i zdrowo! Konkurs z marką Oleofarm - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 8 zestawów nagród ufundowanych przez markę Oleofarm








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.