Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Chłodno? Rozgrzej się gorącą czekoladą!

Data: 29.10.2015


Osłabienie koncentracji, wahania nastroju i spadek odporności to częste objawy, jakie zauważamy u siebie wraz z rozpoczęciem jesieni. Zanim sięgniemy po farmaceutyki, pomocy w zwalczaniu tych nieprzyjemnych dolegliwości warto szukać pośród naturalnych środków. Jednym z nich jest czekolada.

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę ich obróbki. Jak szacują specjaliści, dziś sięga po nią ponad 60% Polaków. Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje: gorzka z minimum 70% zawartością miazgi kakaowej, deserowa – ponad 50% kakao, mleczna – mniej niż 50% oraz biała – ok. 33%. Czekolada, choć zaliczana do produktów wysokokalorycznych, wyróżnia się wieloma pozytywnymi właściwościami. Które z nich sprawdzą się podczas sezonu jesienno-zimowego?

Na poprawę samopoczucia


Czekolada jest jednym z produktów żywnościowych najczęściej kojarzonych z pozytywnym wpływem  na nasze samopoczucie. Takie działanie zawdzięcza zawartości tryptofanu – składniku przekształcanego w serotoninę, zwaną „hormonem szczęścia”. Ten zaś odpowiedzialny jest za regulację snu oraz temperatury ciała. W okresie jesiennej apatii, utrzymanie prawidłowego funkcjonowania w tych obszarach może znacząco poprawić nasz  komfort. Co równie ważne, optymalny poziom serotoniny ogranicza ryzyko pojawienia się wahań nastroju.



Podobne działanie przypisywane jest także obecnym w czekoladzie anandamidom – neuroprzekaźnikom wydzielanym przez organizm podczas relaksu. Słodka przekąska może więc zadziałać na nas odprężająco.

Na stymulację umysłu

Czekolada jest także często polecana jako naturalny środek na poprawę wydolności umysłowej. - Dzięki obecności kofeiny i teobrominy, zwęża ona naczynia krwionośne, powodując tym samym wzrost ciśnienia krwi. Po spożyciu porcji czekolady czujemy się więc bardziej pobudzeni i zdolni do koncentracji – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W chwilach wzmożonego wysiłku intelektualnego, pomoże nam również zmniejszając naszą podatność na stres – dodaje ekspert. Takim działaniem wyróżnia się wspomniany już tryptofan. Wyniki badań naukowców Uniwersytetu Północnego w Arizonie potwierdzają, że pozytywne działanie czekolady zauważalne jest przy spożywaniu 1 grama na każdy kilogram masy ciała.





Zobacz także


Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Uroda

Rozsądne opalanie

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Smaczny konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od marki Rolnik


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 4 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Konkurs - letnia pielęgnacja z Lirene!


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.