Strona główna Aktualności Jak wybierać mrożonki?

Jak wybierać mrożonki?

przez admin
W
czasie zimy ze względu na deficyt dobrej jakości świeżych
warzyw i owoców, chętnie sięgamy po różnego rodzaju mrożonki. Mrożone
warzywa i owoce są polecane przez dietetyków, jako produkty o wysokiej
wartości odżywczej.

Mrożenie jest najlepszą metodą obróbki produktów świeżych, ze względu na:

  • niewielkie straty składników zawartych w produkcie (np. 20% straty witaminy C i 5-10% straty witaminy A)
  • zahamowanie procesów jełczenia tłuszczów
  • możliwość dłuższego przechowywania

W
czasie mrożenia pewnej stracie ulegają składniki odżywcze, jednak
ubytki te nie są bardzo duże. Na przykład 100g świeżego brokuła
dostarcza 23mg magnezu i 48mg wapnia, natomiast taka sama ilość brokuła
mrożonego-19mg magnezu i 39mg wapnia. Zjadając 100g marchewki świeżej
spożyjemy 1656 µg witaminy A, a mrożonej- 1491 µg. warto dodać, że
straty witamin w czasie gotowania mrożonych produktów są mniejsze, niż w
czasie gotowania świeżych produktów.

jak wybierać mrożonki

W przypadku gotowych dań
mrożonych sytuacja jest niestety inna. Po przebadaniu takich dań, jak
pierogi, knedle, zapiekanki, pizze okazało się, że 30 procent nie
spełnia wymagań deklarowanych przez producentów takich, jak zawartość
farszu, czy różnego rodzaju dodatków. Jednak jeśli chodzi wartość
zdrowotną tych produktów, to brak jest zastrzeżeń w przypadku dobrze
przeprowadzonej procedurze zamrażania.

Jak więc poznać mrożonki, które są prawidłowo zamrożone?

Mrożonki
muszą być twarde, suche i niesklejone. Jeżeli opakowanie jest
zbryłowane, oznacza to, że proces nie został przeprowadzony prawidłowo
lub produkt był już raz rozmrażany i ponownie zamrażany. Wówczas
zrezygnujmy z takiego produktu, gdyż wielokrotne zamrażanie jest
czynnikiem ryzyka rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych.

Przepis na mroźny koktajl truskawkowy

Składniki:
Mleko sojowe – 300ml
Truskawki mrożone – 100g
Odrobina wanilii i cynamonu

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Udekorować listkiem mięty.

Ciekawostka:

Przeprowadzono
badania na szczurach, karmionych mrożonymi truskawkami. Okazało się, że
odpowiednie spożycie owoców chroniło przed obniżeniem aktywności mózgu
pod wpływem promieniowania kosmicznego, które powoduje obniżenie
sprawności umysłowej, a także fizycznej. Zainspirowało to badaczy do
opracowania specyficznych zaleceń dietetycznych dla astronautów! W
prawdzie na ziemi jesteśmy mniej narażeni na promienie kosmiczne, gdyż
chroni nas jej pole magnetyczne, to jednak badanie to pokazuje
dobroczynny wpływ antyutleniaczy nawet z mrożonych owoców na komórki
mózgu.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej