Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Gęsina gwiazdą stołu świątecznego


Data: 13.12.2013


Nowoczesne gospodynie w Święta szczególnie chętnie sięgają po szlachetne odmiany drobiu, które w czasach naszych babć były zarezerwowane na specjalne okazje.

Gęsina na co dzień przegrywa z innymi rodzajami drobiu – kurczakiem, indykiem a nawet kaczką. W Święta jednak wraca do łask. Nowoczesne, niezależne mistrzynie kuchni tuż przed Bożym Narodzeniem sięgają po babcine przepisy. Tradycyjne dania dają miłośniczkom gotowania olbrzymie pole do popisu i zaskakujących kulinarnych aranżacji. 

Gęsina jest pod tym względem idealna. Można ją przyrządzić na tysiące różnych sposobów - jako pieczeń, w postaci pasztetu i smalcu czy wędząc. Jest ceniona za bogaty, wyjątkowy smak. Jednak nie tylko smakiem zachwyca. Ma także niezwykłe walory zdrowotne. Mięso Polskiej Młodej Gęsi Owsianej z oferty Drosed zawiera dużo białka, żelaza i witamin, dzięki temu, że w ostatnich trzech tygodniach chowu gęś jest żywiona wyłącznie owsem, któremu przypisuje się wyjątkową wartość biologiczną. Ma także tylko 5% tłuszczu. 

jak przyrządzić gęsinę

A jak ją przyrządzić? Banalnie prosto:

Przepis na soczystą gęś duszoną w winie
Pierś gęsią natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na odrobinie oleju zrumienić z obu stron, podlać białym winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy pierś będzie miękka, wyciągnąć ją i odstawić. Powstały sos częściowo odparować, dodać łyżkę masła i wymieszać. Pierś pokroić w plastry, podawać z powstałym winnym sosem i łyżką żurawiny.

Przepis na gęś pieczoną z jabłkami
Gęś umyć, natrzeć majerankiem i odłożyć w chłodne miejsce na 12 godzin. Jabłka obrać         i podzielić na ósemki. Włożyć je do środka gęsi i zszyć lub spiąć otwór. Bawełnianą nitką przymocować udka i skrzydła gęsi do korpusu i ułożyć w brytfance, na dno wlać kilka łyżek wody. Piec z zachowaniem proporcji: 1 godz. na 1 kg mięsa. Podczas pieczenia regularnie skrapiać mięso wodą, a gdy puści sok, podlewać je sosem i obracać w brytfance. Podawać    z pieczonymi jabłkami oraz opiekanymi ziemniakami.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta


 





Komentarze

13.12.2013 15:53:12 Ołówek napisał:
Zapiszę sobie te przepisy,może mi się kiedyś przydadzą.
13.12.2013 17:21:51 Reja napisał:
Uwielbiam gęsinę. To bardzo zdrowe mięso. Gęsi w klatkach nie dadzą się chować.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.