Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Tłuszcze dla zdrowia

Data: 10.09.2013


Tłuszcze stanowią istotną część diety każdego człowieka. Wspomagają metabolizm płynów organicznych, są materiałem budulcowym tkanek (np. wchodzą w skład każdej błony komórkowej), kierują składniki odżywcze do układu nerwowego, są niezbędne do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K, oraz przyczyniają się do tworzenia tzw. tłuszczu organicznego, który służy do ochrony izolacji narządów wewnętrznych.

Energia uwolniona do organizmu wskutek spalania tłuszczów jest dwa razy większa niż przy spalaniu innych produktów spożywczych.

Tłuszcze mają właściwości ogrzewające. Osoby szczupłe, nerwowe, którym brakuje poczucia ugruntowania, powinny stosować tłuszcze w swojej diecie w umiarkowanych ilościach. Minimalną ilość powinny przyjmować osoby spowolniałe, otyłe, przegrzane. Przy spożywaniu dużej ilości tłuszczów głównie nasyconych łatwo mogą powstać w organizmie stany nadmiarowe, zapalne, miażdżycowe.
zdrowe tłuszcze 

Czy wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla naszego zdrowia?

Do niedawna mówiono, że należy ograniczyć w diecie wszelkie rodzaje tłuszczów. Teraz wiemy, iż nawet przy stanach takich jak miażdżyca, zaburzenia metaboliczne, stany zapalne i otyłość wskazane są w diecie wybiórcze tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 i GLA.

Ze względu na rodzaj kwasów tłuszczowych wchodzących w skład tłuszczów dzielimy je na wielonienasycone, jednonienasycone i nasycone. Produkty spożywcze zaliczane do tłuszczów nie mają nigdy samych np. tłuszczów nasyconych czy wielonienasyconych, zawierają wszystkie trzy rodzaje, lecz w różnych proporcjach, np. oliwa z oliwek zawiera 82% jednonienasyconych, 8% wielonienasyconych i 10% nasyconych; masło kokosowe zawiera 6% jednonienasyconych, 2% wielonienasyconych i 92 % nasyconych.

Tłuszcze nasycone – pochodzą przede wszystkim z produktów zwierzęcych (sery, masło, jaja, mięso), ale i ze źródeł roślinnych (olej z orzecha kokosowego, orzeszki ziemne, nasiona bawełny, nasiona palmy). Tłuszcze nasycone w temperaturze pokojowej zachowują stan stały, są najbardziej stabilne i w najmniejszym stopniu dotyczy ich problem jełczenia. Najlepiej nadają się do gotowania, zachowując swoją integralność, dlatego polecane jest masło klarowane.




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLII edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXVIII edycja

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami

Kuchnia

Pajda i pasta - nowe pasty warzywne marki ROLNIK


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetków do makijażu SINSKIN


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 3 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę SINSKIN

Wygraj zestaw kosmetyków BANDI Professional


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę BANDI Professional

Wygraj zestaw kosmetyków BIOLONICA Stem Cells


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę BIOLONICA








^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.