Strona główna Aktualności Dobór produktów i potraw – zasady komponowania posiłków

Dobór produktów i potraw – zasady komponowania posiłków

przez admin

Dobór produktów i potraw

– spożywaj 2-3 razy w tygodniu ryby morskie

– ogranicz do minimum, cukier i słodycze

– spożywaj 1,5-2 litry niesłodzonych napoi, wody

– staraj się spożywać mięso nie więcej niż 3 razy w tygodniu

– spożywaj 5 lub porcji warzyw i 3 porcje owoców na dzień

– nie spożywaj więcej niż 3 małe filiżanki kawy, lub mocnej herbaty na dzień

– chude produkty mleczne spożywaj w 2-3 posiłkach na dzień

– w okresie zimowym chętnie sięgaj po mrożonki owocowe i warzywne

– mniej na uwadze sezonowość produktów spożywczych

– ogranicz spozywanie jaj do 2 sztuk na tydzień

– zmniejsz konsumpcję tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych

– zwiększ spożycie węglowodanów złożonych kosztem cukrów prostych i tłuszczów

– zwiększ spożycie żywności pochodzenia roślinnego

– włącz do diety produkty zbożowe z grubego przemiału

– wybieraj produkty spożywcze jak najmniej przetworzone

– nie wykorzystuj przesmażonego tłuszczu do przyrządzania potraw

 

Zasady komponowania posiłków

– zadbaj żeby przyrządzane potrawy nie były kolorystycznie monotonne

– staraj się łączyć produkty o kontrastowych smakach i zapachach

– w posiłkach łącz produkty o różnej konsystencji (np.: produkty płynne – zupa i drugie danie składające się z mięsa, ziemniaków, surówki)

– staraj się, żeby w każdym posiłku występowały  produkty węglowodanowe (pieczywo, produkty zbożowe), produkty białkowe (mleko i przetwory, jaja, sery, mięso, ryby)

– uwzględniaj sezonowość produktów spożywczych np.: niektóre warzywa i owoce występujące tylko latem

– do przyprawiania potraw zamiast soli możesz zastosować przyprawy, oleje z marynowanym czosnkiem, ocet winny, owocowy, czerwone białe wino

– produkty spożywcze konsumuj zaraz po przygotowaniu

– staraj się, żeby posiłki były jak najbardziej urozmaicone – dbaj o różnorodność posiłków, potraw


Arkadiusz Tuwalski

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej