Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Dobór produktów i potraw - zasady komponowania posiłków


Data: 02.01.2013


Dobór produktów i potraw

- spożywaj 2-3 razy w tygodniu ryby morskie

- ogranicz do minimum, cukier i słodycze

- spożywaj 1,5-2 litry niesłodzonych napoi, wody

- staraj się spożywać mięso nie więcej niż 3 razy w tygodniu

- spożywaj 5 lub porcji warzyw i 3 porcje owoców na dzień

- nie spożywaj więcej niż 3 małe filiżanki kawy, lub mocnej herbaty na dzień

- chude produkty mleczne spożywaj w 2-3 posiłkach na dzień

- w okresie zimowym chętnie sięgaj po mrożonki owocowe i warzywne

- mniej na uwadze sezonowość produktów spożywczych

- ogranicz spozywanie jaj do 2 sztuk na tydzień

- zmniejsz konsumpcję tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych

- zwiększ spożycie węglowodanów złożonych kosztem cukrów prostych i tłuszczów

- zwiększ spożycie żywności pochodzenia roślinnego

- włącz do diety produkty zbożowe z grubego przemiału

- wybieraj produkty spożywcze jak najmniej przetworzone

- nie wykorzystuj przesmażonego tłuszczu do przyrządzania potraw




Zasady komponowania posiłków

- zadbaj żeby przyrządzane potrawy nie były kolorystycznie monotonne

- staraj się łączyć produkty o kontrastowych smakach i zapachach

- w posiłkach łącz produkty o różnej konsystencji (np.: produkty płynne – zupa i drugie danie składające się z mięsa, ziemniaków, surówki)

- staraj się, żeby w każdym posiłku występowały  produkty węglowodanowe (pieczywo, produkty zbożowe), produkty białkowe (mleko i przetwory, jaja, sery, mięso, ryby)

- uwzględniaj sezonowość produktów spożywczych np.: niektóre warzywa i owoce występujące tylko latem

- do przyprawiania potraw zamiast soli możesz zastosować przyprawy, oleje z marynowanym czosnkiem, ocet winny, owocowy, czerwone białe wino

- produkty spożywcze konsumuj zaraz po przygotowaniu

- staraj się, żeby posiłki były jak najbardziej urozmaicone - dbaj o różnorodność posiłków, potraw


Arkadiusz Tuwalski






Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLIII edycja

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki

Kuchnia

Pajda i pasta - nowe pasty warzywne marki ROLNIK


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Smaczny konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od marki Rolnik


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 4 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Konkurs - letnia pielęgnacja z Lirene!


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.