Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Esencja hiszpańskiego smaku

Data: 06.11.2012


Jak w najprostszy sposób określić kuchnię hiszpańską? Wyrazista, z licznymi nutami dominujących smaków. Zmysłowa, przesiąknięta przyprawami i żywymi kolorami podkreślającym kontrastowy smak. Jej królewskie kolory radują oczy potrawami, na których żółty od szafranu ryż lub złoty odcień tamtejszych jaj, miesza się z czerwoną barwą papryki i kawałkami rumianych pomidorów. Kształtowana wpływami wielu kultur, dziś kuchnia ta jest uważana za jedną z najlepiej obrazujących bogactwa swojego kraju.

Rozpoczęło się już w starożytności. Dzięki naukom Fenicjan, mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego nauczyli się tłoczyć najlepszej jakości  oliwę z oliwek, która do dziś jest podstawowym tłuszczem używanym w kuchni. Lata najazdów oraz liczne wyprawy do Nowego Świata urozmaiciły Półwysep Iberyjski o czosnek, orzechy, cebulę oraz czekoladę. Najsilniejszy jednak wpływ na kulturę Hiszpanii wywarli Arabowie, pozostawiając po sobie cenną spuściznę w postaci nowych przypraw takich jak: cynamon, kolendra, kmin czy migdały. Przepełniona słońcem ziemia pozwala na uprawę różnorodnych składników. To stanowi źródło najlepszego smaku regionalnych potraw.

Zróżnicowany klimat Hiszpanii oraz ukształtowanie terenu powodują, że poszczególne części różnią się pomiędzy sobą. W centrum dominuje teren urodzajny, bogaty w lasy i równiny. Na południu, podczas gorących letnich temperatur, rozkwita uprawa warzyw i owoców oraz hodowla bydła i owiec. Dzięki morskiemu bogactwu, na stole serwowane są śródziemnomorskie specjały z ryb, ośmiornic i wodorostów. Te i inne wytworzone w tradycyjny i naturalny sposób najwyższej jakości produkty stanowią o dumie hiszpańskiej kuchni. Zostały one docenione i oznaczone unijnym certyfikatem jakości DO (Denominación de Origen).

Niemal każdy region był kiedyś niezależnym państwem z odrębnymi tradycjami. Mimo późniejszego zjednoczenia , mieszkańcy poszczególnych części kraju chcieli zachować swoją kulturę. Dzisiejszą Hiszpanię stanowi 19 autonomicznych wspólnot, w których pielęgnowana jest lokalna kuchnia. Tutejsze kuchnie to: galicyjska (północny zachód), baskijska (północ), katalońska (północny wschód), kastylijska (centrum Hiszpanii) oraz andaluzyjska (południe). Choć każdy z regionów może poszczycić się indywidualnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami, istnieje wiele dań, które występują niemal w całej Hiszpanii i są rozpoznawalne jako typowe potrawy hiszpańskie na świecie. Do nich zaliczyć należy paellę, chłodnik gazpacho i krem kataloński.

Alejakobiet.pl





Zobacz także


Uroda

Złoto, które upiększa

Uroda

Czyste piękno

Moda

Zima i golf - 8 stylizacji

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.