Strona główna ZdrowieZdrowa dieta Lekkie sałatki na wiosnę

Lekkie sałatki na wiosnę

przez admin

Nie masz pomysłu na wiosenny obiad? Lekka, łatwa w przygotowaniu, ale pyszna sałatka będzie świetnym rozwiązaniem. Oto kilka wypróbowanych przepisów!

Szefa

Składniki: duża główka sałaty, 30 dag szynki, 30 dag żółtego sera, 2 spore marchewki, 30 dag pomidorów koktajlowych, 2-3 czerwone cebule, 2 jajka na twardo, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, sos: 1/3 szklanki oliwy, 2-3 łyżki octu winnego, 2 roztarte ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, pół łyżeczki cukru, sól.

Wykonanie: Opłukane i starannie osączone liście sałaty porwij na kawałki. Marchewki zetrzyj na grube wiórki. Pomidorki przekrój na połówki, szynkę i ser pokrój w paski, cebulę – w piórka, a jajka – na cząstki. Z podanych składników przyrządź sos winegret. Składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Sałatkę możesz też od razu podawać w porcjach. Wtedy na talerzach rozłóż najpierw sałatę, a na niej równomiernie pozostałe składniki. Na koniec polej sosem.

Śródziemnomorska

Składniki: kilka listków sałaty, gałązka selera naciowego, 150 g suszonych pomidorów, 300 g gotowanej piersi z kurczaka, 80 g czarnych oliwek, 80 g zielonych oliwek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny, suszone oregano, koperek.

Wykonanie: Sałatę opłucz i osącz. Selera umyj, osusz i odetnij zdrewniałą część. Pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Gotowane mięso pokrój w paseczki, a suszone pomidory – w paseczki. Oliwki osącz. Składniki sałatki ułóż w salaterce. Skrop oliwą, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posyp koperkiem i oregano.


Z tuńczykiem


Składniki: główka sałaty rzymskiej, Rudola, 4 plastry szynki parmeńskiej, ocet balsamiczny, łyżka prażonych nasion sezamu.

Wykonanie: Sałatę dokładnie umyj. Wysusz listki, porwij na drobne kawałki i włóż do miski. Dodaj oliwę z oliwek oraz odrobinę octu balsamicznego. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki i zeszklij na patelni, ostudź i dodaj do sałaty. Posyp sezamem, udekoruj rukolą. Podawaj z tuńczykiem.

Chrupiąca z marchewką

Składniki: pół kapusty pekińskiej, 8 dag kiełków rzodkiewki, 40 dag marchewek, cebula, 2 łyżki oleju, łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego, 10 dag gęstej śmietany, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól, pieprz, 50 ml mleka, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki listków rzeżuchy.

Wykonanie: Kapustę pokrój paski. Marchewki obierz, pokrój najpierw wzdłuż w cieniutkie plasterki a następnie w romby. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj marchewki, miód i ocet, przypraw solą i pieprzem, pozostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Jeszcze ciepłe marchewki wymieszaj z kapustą i kiełkami, przestudź. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z kapustą i kiełkami, przestudź. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z mlekiem i chrzanem. Dopraw solą i sokiem cytrynowym, dodaj rzeżuchę. Sosem polej sałatkę. Przed podaniem udekoruj natką.

Witaminowa

Składniki: pół garści liści roszponki, rukoli i szpinaku, po kilka liści sałaty zielonej i czerwonej karbowanej, ogórek, 30 dag pomidorków koktajlowych, 2 łodygi selera naciowego, sos: ćwierć szklanki octu winnego, pół szklanki oliwy, łyżeczka musztardy, żabek czosnku, cukier, sól, biały pieprz.

Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osącz. Z liści rukoli, szpinaku i roszponki usuń ogonki. Większe liście sałaty i szpinaku porozrywaj na małe kawałki. Ogórka i selera pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki sałatki połącz. Olej wymieszaj z octem i musztardą, dodaj posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem.

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej