Strona główna Aktualności Danie na szybko – frittata z ziemniakami, szpinakiem, boczkiem oraz pomidorkami

Danie na szybko – frittata z ziemniakami, szpinakiem, boczkiem oraz pomidorkami

przez AlejaKobiet.pl

Szybkie danie na ciepło, do którego można wykorzystać resztki, które mamy w lodówce? Jeden z pierwszych wyborów to frittata – nasz przepis to frittata z ziemniakami, szpinakiem, boczkiem oraz pomidorkami. Palce lizać! I wcale nie trzeba się napracować.

Składniki (na patelnię 28 cm) – taka ilość składników wystarczy dla 2 dorosłych osób i dziecka:

  • ziemniaki – 400g
  • jajka – 8 sztuk
  • cebula (średnia)
  • 3 plastry boczku wędzonego
  • pomidorki koktajlowe lub cherry – 10-12 sztuk
  • liście szpinaku (w zastępstwie może być np. pokrojona cukinia)
  • tymianek (łyżeczka)
  • sól, pieprz
  • olej – 3 łyżki

frittata szybki przepis

Frittata – przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu kroimy na plastry o grubości 3,4 mm.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Boczek kroimy na kawałki mniej więcej wielkości plastrów wcześniej pokrojonych ziemniaków
  4. Jajka roztrzepujemy z tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki olejku, szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki oraz boczek. Podsmażamy około minutę. Zalewamy jajkami. Trzymamy dodatkową minutę, dwie na kuchence aż zacznie nam się formować coś w rodzaju omleta.
  6. Zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy pokrojone pomidorki i liście szpinaku.
  7. Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika – zapiekamy 14-16 minut w temperaturze 180°C.

Gotowe – smacznego!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej