pochodzącym z Azji południowo-wschodniej i stąd rozprzestrzenił się na
cały świat. Istnieje kilkaset odmian tego owocu.
mimo stosunkowo dużej, jak na owoce wartości energetycznej, są
niezwykle cenne pod względem wartości odżywczej. Zawierają bowiem:
- Potas
- Kwas foliowy
- Magnez
- Witaminę C
- Włókno pokarmowe
- Witaminę B6
- Witaminę B1
- Witaminę B2
- Witaminę E
- Niacynę
Są
to składniki odpowiedzialne za pracę układów mięśniowego, krążenia,
immunologicznego, hormonalnego, kostnego i nerwowego. Determinują
również procesy krwiotworzenia, metabolizm składników pokarmowych, stan
skóry oraz zwalczanie wolnych rodników tlenowych, odpowiedzialnych za
szereg chorób oraz starzenie się organizmu.
naukowcy odkryli, że pożyteczna dla zdrowia może być również skórka
banana. Badania pokazują, że substancje w niej zawarte mogą łagodzić
stany depresyjne i chronić przed uszkodzeniem siatkówki oka.
Wśród
substancji zawartych w skórce od banana jest serotonina, która ma
niebagatelne znaczenie dla poprawy naszego stanu psychicznego. Zdaniem
badaczy z Uniwersytetu Medycznego Chung Shan gotowanie skórek od banana i
wypijanie wywaru, albo przyrządzanie soku z całych bananów pomaga w
stanach depresyjnych.
Skórki od banana zawierają również spore
luteiny-barwnika o działaniu antyutleniającym z rodziny karotenoidów,
który chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV na siatkówkę oka
i sprzyja regeneracji komórek siatkówki.
Przepis na kurczaka z bananem:
Składniki:
* Banan – 1 szt.
* Kurczak – 2 piersi
* Ananas świeży- 2 plastry
* Brzoskwinia z puszki – 2 połówki
* Olej rzepakowy
* Mąka ziemniaczana – łyżka
* Przyprawy: majeranek, papryka mielona słodka, czosnek roztarty, cukier
* Wywar – 0,5l
* Miód płynny naturalny – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
z kurczaka pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Do wywaru dodać
miód i zagotować. Cukier rozpuścić w odrobinie wody i dodać do wywaru.
Wymieszać. Mięso, pokrojone w kostkę ananasy i brzoskwinie zalać
przygotowanym wcześniej wywarem. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody i dodać
do potrawy, na koniec dodać przyprawy. Całość ponownie zagotować.
Banany pokroić w plastry, ułożyć na talerzu z gotowym do podania daniem.
Podajemy z ryżem.
Justyna Jessa, dietetyk