Ciepły posiłek powinnaś jeść codziennie. Nawet jeśli pracujesz do późna, po przyjściu do domu przygotuj sobie coś pożywnego. Zajmie ci to nie więcej niż 30 minut.
Kotlety w ziołach
Składniki: 400 g mięsa z piersi indyka, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.
Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Owijamy je folią spożywczą i lekko zbijamy. Oprószamy ziołami, solą oraz pieprzem. Smarujemy z obu stron olejem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Olej rozgrzewamy na patelni grillowej. Smażymy na nim kotlety z obu stron. Podajemy z sałatą i papryką.
Pożywna zupa fasolowa
Składniki: pęczek włoszczyzny, ząbek czosnku, 4 dag masła lub margaryny, litr bulionu, 5 dag chudego wędzonego boczku, 4 kiełbaski, 2 puszki białej fasoli, sól, pieprz, natka pietruszki.
Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 dag tłuszczu. Podsmażamy warzywa, dodajemy czosnek i krótko podsmażamy. Podlewamy bulionem, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, kiełbaski w ukośne plasterki. Podsmażamy na pozostałym tłuszczu. Fasolę dobrze osączamy na sicie, wrzucamy do garnka. Wszystkie składniki gotujemy jeszcze około 5 minut. Na końcu dodajemy do zupy podsmażony boczek i kiełbasę. Krotko podgrzewamy. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wołowina z warzywami
Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, puszka pędów bambusa, kapusta pekińska, 2 marchewki, 3 łyżki oleju, 3 łyżki keczupu, 3 łyżki sosu sojowego, trochę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
Wykonanie: Mięso i kapustę myjemy i kroimy w paseczki. Pędy bambusa osączamy. Marchewkę kroimy w plasterki. Warzywa i mięso osobno smażymy na oleju. Dodajemy keczup i sos sojowy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Pikantne skrzydełka
Składniki: ząbek czosnku, mały strąk papryczki chili, 8 łyżek płynnego miodu, 1/2 szklanki pikantnego keczupu, sól, pieprz, 16 skrzydełek kurczaka, 30 dag białej kapusty, sól, pół pęczka natki pietruszki, 2 marchewki, pół szklanki majonezu.
Wykonanie: Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili oczyszczamy, ostrym nożem usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ drobno siekamy. Krążki chili mieszamy z płynnym miodem i keczupem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy przygotowanym sosem, układamy w żaroodpornej formie i pieczemy około 15 minut w temperaturze 225 stopni. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy i solimy. Warzywa mieszamy z majonezem i posiekaną natką, odkładamy na 20-30 minut w chłodne miejsce.
Sałatka makaronowa
Składniki: 20 dag makaronu penne, 1/2 bakłażana, 8 śliwek węgierek, 1/2 cukinii, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, sól, grubo zmielony pieprz, 15 dag sera mozzarella, kilka listków świeżej bazylii do udekorowania.
Wykonanie: W garnku gotujemy osoloną wodą. Do wrzątku wkładamy makaron, gotujemy na średnim ogniu według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i osączamy. Bakłażana i cukinię oczyszczamy i myjemy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy. Mocno rozgrzewamy olej na patelni, smażymy na nim plasterki bakłażana i cukinii przez około 8 minut na średnim ogniu. Po 6 minutach dodajemy czosnek. Na minutę przed końcem smażenia wrzucamy śliwki. Makaron mieszamy z warzywami i owocami. Dodajemy kawałki mozzarelli i posypujemy pieprzem.