Strona główna Aktualności Dla zapracowanych: pomysły na szybki obiad

Dla zapracowanych: pomysły na szybki obiad

przez admin

Ciepły posiłek powinnaś jeść codziennie. Nawet jeśli pracujesz do późna, po przyjściu do domu przygotuj sobie coś pożywnego. Zajmie ci to nie więcej niż 30 minut.

Kotlety w ziołach

Składniki: 400 g mięsa z piersi indyka, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Owijamy je folią spożywczą i lekko zbijamy. Oprószamy ziołami, solą oraz pieprzem. Smarujemy z obu stron olejem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Olej rozgrzewamy na patelni grillowej. Smażymy na nim kotlety z obu stron. Podajemy z sałatą i papryką.

Pożywna zupa fasolowa

Składniki: pęczek włoszczyzny, ząbek  czosnku, 4 dag masła lub margaryny, litr bulionu, 5 dag chudego wędzonego boczku, 4 kiełbaski, 2 puszki białej fasoli, sól, pieprz, natka pietruszki.

Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 dag tłuszczu. Podsmażamy warzywa, dodajemy czosnek i krótko podsmażamy. Podlewamy bulionem, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, kiełbaski w ukośne plasterki. Podsmażamy na pozostałym tłuszczu. Fasolę dobrze osączamy na sicie, wrzucamy do garnka. Wszystkie składniki gotujemy jeszcze około 5 minut. Na końcu dodajemy do zupy podsmażony boczek i kiełbasę. Krotko podgrzewamy. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wołowina z warzywami

Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, puszka pędów bambusa, kapusta pekińska, 2 marchewki, 3 łyżki oleju, 3 łyżki keczupu, 3 łyżki sosu sojowego, trochę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: Mięso i kapustę myjemy i kroimy w paseczki. Pędy bambusa osączamy. Marchewkę kroimy w plasterki. Warzywa i mięso osobno smażymy na oleju. Dodajemy keczup i sos sojowy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Pikantne skrzydełka

Składniki: ząbek czosnku, mały strąk papryczki chili, 8 łyżek płynnego miodu, 1/2 szklanki pikantnego keczupu, sól, pieprz, 16 skrzydełek kurczaka, 30 dag białej kapusty, sól, pół pęczka natki pietruszki, 2 marchewki, pół szklanki majonezu.

Wykonanie: Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili oczyszczamy, ostrym nożem usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ drobno siekamy. Krążki chili mieszamy z płynnym miodem i keczupem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy przygotowanym sosem, układamy w żaroodpornej formie i pieczemy około 15 minut w temperaturze 225 stopni. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy i solimy. Warzywa mieszamy z majonezem i posiekaną natką, odkładamy na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Sałatka makaronowa

Składniki: 20 dag makaronu penne, 1/2 bakłażana, 8 śliwek węgierek, 1/2 cukinii, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, sól, grubo zmielony pieprz, 15 dag sera mozzarella, kilka listków świeżej bazylii do udekorowania.

Wykonanie: W garnku gotujemy osoloną wodą. Do wrzątku wkładamy makaron, gotujemy na średnim ogniu według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i osączamy. Bakłażana i cukinię oczyszczamy i myjemy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy. Mocno rozgrzewamy olej na patelni, smażymy na nim plasterki bakłażana i cukinii przez około 8 minut na średnim ogniu. Po 6 minutach dodajemy czosnek. Na minutę przed końcem smażenia wrzucamy śliwki. Makaron mieszamy z warzywami i owocami. Dodajemy kawałki mozzarelli i posypujemy pieprzem.

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej