Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Sok z kiszonek dla zdrowia

Data: 27.07.2018


Kiszonki wracają do łask - jednak nie warto skupiać się wyłącznie na kiszonych warzywach: ogórkach kapuście czy burakach. Odrobinę uwagi warto skierować też na zalewę z kiszonek - pod warunkiem, że jest ona wynikiem naturalnej fermentacji.

Co cennego jest w soku z kiszonek?


Najcenniejszy jest kwas mlekowy, który regeneruje zniszczoną (np. antybiotykoterapią) florę bakteryjną jelit. Kwas mlekowy ma także właściwości ochronne - chroni śluzówkę jelit.

Sok z kiszonek na odporność


Probiotyki zawarte w soku z kiszonek pobudzają układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał zwalczających szkodliwe drobnoustroje. Inna korzystnie działającą substancją obecną w soku z kiszonek są fitocydy - mają one działanie przeciwzapalne. W okresie jesienno-zimowym szczególnie ważna jest witamina C, która uszczelniając naczynia krwionośne blokuje wirusom dostęp do krwiobiegu - sok z kiszonej kapusty jest świetnym naturalnym źródłem witaminy C.



Soki z kiszonek a zdrowie układu pokarmowego


Dzięki substancjom zawartym w sokach z kiszonek flora bakteryjna wpływa pozytywnie na układ pokarmowy - regulując procesy trawienne oraz pobudzając apetyt. Z tych właśnie powodów polecane są rekonwalescentom oraz przewlekle chorym.

Jedną z najpowszechniejszych dolegliwości układu pokarmowego jest zgaga, którą można złagodzić pijąc filiżankę soku z kiszonych ogórków, kapusty czy buraków pól godziny przed planowanym posiłkiem (jeśli konkretny smak soku z kiszonki nam nie odpowiada można do napoju dodać soku jabłkowego).

Owiana złą sławą bakteria Helicobacter pylori, która jest współodpowiedzialna m.in. za wrzody żołądka jest zwalczana przez fitocydy zawarte w soku z kiszonek. Sok kiszonek będzie także pomocny w przypadku zaparć.

Czy "sklepowe" kiszonki i sok z nich działają korzystnie?


Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - jeśli to, co jest oferowane w sklepie jest efektem naturalnego procesu fermentacji, czyli przy udziale bakterii mlekowych lub kwasu mlekowego. Warto również sprawdzić na etykiecie czy kiszonka nie zawiera kasku, cytrynowego, octu oraz "przyspieszaczy" fermentacji.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Najpopularniejsze wypełniacze, czyli kwas hialuronowy, biostymulatory oraz tłuszcz własny

Uroda

Podwójne odmłodzenie dla czterdziestolatek

Kuchnia

Owocowa impresja

Moda

Wybór damskiej torby na studia – listonoszka


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Konkurs z marką FLOSLEK Laboratorium - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.