Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Nie taka kolonoskopia straszna

Data: 21.05.2018


Kolonoskopia to jedno z badań pozwalających na wczesne wykrycie raka jelita grubego. Badanie polega na obrazowaniu wnętrza jelita za pomocą wziernika zakończonego kamerą, z której obraz przesyłany jest na ekran monitora. Badanie wzbudza wiele obaw, jest jednak bezbolesne, bezpieczne i pozwala nie tylko wykryć raka jelita grubego, ale również pobrać diagnostyczne wycinki jelita, usunąć polipy czy zahamować krwawienie poprzez miejscowe podanie odpowiednich leków. Zatem kto powinien poddać się kolonoskopii, jak się przygotować do tego zabiegu i jaki jest przebieg kolonoskopii?

Kto powinien zdecydować się na kolonskopię?


Kolonoskopia to podstawowe badanie w przypadku podejrzenia:

  • choroby jelit Leśniowskiego-Crohna,
  • wrzodziejącego zapalenia jelit,
  • zapalenia jelit,
  • raka jelita grubego,
  • nieprawidłowego wchłaniania
  • oraz w przypadku biegunek niejasnego pochodzenia.

Wskazaniem do wykonania badania mogą być zaparcia, krew w stolcu czy znaczny ubytek wagi nieznanej przyczyny - mówi Ewa Felicka-Cieślak, specjalista chorób wewnętrznych w Centrach Medycznych Medyceusz. - Decyzję o skierowaniu na badanie podejmuje lekarz.

Ważna jest również profilaktyka. Takie badania powinna wykonać każda osoba między 50 a 75 rokiem życia. Osoby, których bliscy krewni chorowali na nowotwór jelita grubego, powinny wykonać badanie już po 40 roku życia. - Badanie profilaktyczne powinno się wykonywać co dziesięć lat -  podkreśla Ewa Felicka - Jeśli pacjent miał usuwane polipy, badania należy wykonywać dwa razy częściej.


Jak przygotować się do kolonoskopii?


Przed badaniem konieczne jest oczyszczenie wnętrza jelit. Przez pięć dni przed badaniem pacjent powinien stosować dietę ubogoresztkową, czyli ubogą w błonnik. Należy również zrezygnować z ziaren, nasion i pestek. Nie należy więc jeść pieczywa z ziarnami, truskawek, maku, owoców kiwi, winogron a nawet pomidorów. Należy również zrezygnować z buraków - ich sok może zmienić zabarwienie jelita. Dzień przed badaniem pacjent przechodzi na ścisłą dietę i rozpoczyna przygotowanie preparatem przeczyszczającym. - Zaleca się przyjmowanie litra roztworu na 15-20 kg masy ciała - mówi doktor Felicka z  - Zwykle chory przyjmuje cztery litry płynu jednorazowo na dzień przed badaniem, lub w dwóch dawkach np. dwa litry wieczorem w dniu poprzedzającym badanie i dwa litry rano w dniu badania. Przygotowanie należy zakończyć na 3 - 4 godziny przed badaniem.

W dniu badania osoby przyjmujące leki nasercowe, obniżające ciśnienie oraz przeciwpadaczkowe, dawkują je jak co dzień popijając niewielka ilością wody. Na cztery godzin przed badaniem należy zaprzestać przyjmowania płynów.





Zobacz także


Uroda

Wiosenny makijaż z kosmetykami La Luxe Paris

Uroda

Wakacyjny pedicure – Warszawa

Kuchnia

Co jeść, gdy chcemy zdrowo się odżywiać?

Moda

Obuwie sportowe - nie tylko do uprawiania aktywności fizycznych


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.