Strona główna Aktualności Orkisz – zdrowie w kłosie

Orkisz – zdrowie w kłosie

przez admin

Orkisz,
jako pokarm dodający energii i zdrowia, cenili sobie już Germanie,
Rzymianie i Izraelici zamieszkujący setki lat temu Europę.

Pszenica
orkisz jest bardzo cenionym zbożem również przez dzisiejszych
dietetyków, a to za sprawą jej wysokiej wartości odżywczej. Zawiera
bowiem duże ilości błonnika pokarmowego, usprawniającego pasaż jelitowy,
nienasyconych kwasów tłuszczowych, determinujących prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego, jest także cennym źródłem węglowodanów,
niemal wszystkich witamin (A, E, D, z grupy B) i wielu składników
mineralnych (selen, żelazo, cynk, miedź, wapń i potas). Dodatkową jego
zaletą jest to, że jest łatwostrawny oraz posiada łagodny smak.
Dzięki
swojemu składowi, obniża stężenie szkodliwego cholesterolu,
zapobiegając chorobom naczyń krwionośnych (miażdżyca) i serca (zawał)
oraz kamicy pęcherzyka żółciowego i przewodom żółciowym, oczyszcza
organizm oraz reguluje jego gospodarkę węglowodanową. Dzięki zawartości
związków antyutleniających, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za
powstawanie chorób, jak miażdżyca, czy nowotwory oraz proces starzenia.
Niektóre źródła podają, że orkisz ma zastosowanie w leczeniu chorób
reumatycznych.

Współcześni  naukowcy twierdzą, iż  systematyczne
spożywanie produktów na bazie orkiszu regeneruje organizm, poprawia
parametry krwi, wpływając na ogólny stan zdrowia, witalność organizmu,
zdolność koncentracji, a nawet samopoczucie. W zbożu tym wykryto
obecność substancji biologicznie czynnej – rodanidu, która jest
naturalnym antybiotykiem. Ze względu na to, że jest zbożem
lekkostrawnym, może być podawany niemowlętom, małym dzieciom, osobom
chorym i w czasie rekonwalescencji.

Orkisz można wykorzystać do przyrządzania wszelkich potraw mącznych: naleśników, pierogów, sosów, sałatek, czy zupy.

Przepis na bułeczki orkiszowe pachnące anyżkiem:

Składniki:

Anyżek 1/2 łyżeczki
Drożdże 50g
Kakao 1/2 łyżeczki
Mąka orkiszowa 0,5kg
Oliwa 40g
Miód naturalny 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Woda (ciepła) 0,5l

Sposób przygotowania:

Wodę, sól, kakao i drożdże wymieszaj. Dodaj miód i oliwę dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, dosyp mąkę
i anyż. Dokładnie wyrób ciasto, a następnie odstaw na pół godziny, aż do wyrośnięcia.

Z
ciasta uformuj wałek, odrywaj po kawałku i formuj małe bułeczki. Zostaw
je jeszcze na 15 minut, aby wyrosły, po czym na każdej bułeczce nożem
zrób dwa przecinające się nacięcia. Wstaw bułki do pieca rozgrzanego do
200 stopni i piecz 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni

i trzymaj bułki w piecu jeszcze 15 – 20 minut (w zależności od mocy
piecyka). Takie pieczywo własnego wypieku nie zawiera konserwantów ani
żadnych innych dodatków, jest wiele o wiele zdrowsze i smaczniejsze, niż
pieczywo kupne. Smacznego

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej