Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Wyniki wyszukiwania

04.11.2010

Olej ryżowy Riso Scotti

Olej ryżowy jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim w Chinach i Japonii, jak również w najbardziej ekskluzywnych restauracjach na całym świecie. Z uwagi na niezwykle delikatny smak, odporność na wysokie temperatury oraz właściwości zdrowotne, olej ryżowy jest ceniony przez najznamienitszych szefów kuchni i gastronomicznych ekspertów. Teraz słynny olej ryżowy włoskiej marki Riso Scotti jest dostępny także dla polskich konsumentów.
Więcej ›
16.07.2010

Z lekką nutką pikanterii

Kiedy zechcemy dodać domowej kuchni odrobinę pikanterii, zrobimy to przy pomocy
jabłuszek kaparowych i papryki jalapenos marki Bulerias.
Więcej ›
04.03.2010

Maki i nigiri

Sushi to flagowa potrawa Japonii. Od kilku lat cieszy się u nas stale rosnącą popularnością. Jedni próbują sushi traktując ją jako ciekawy eksperyment, dla innych to zdrowa kuchnia, niezapomniane kulinarne doznanie, sensoryczny rytuał.
Więcej ›
26.06.2009

Nigella Lawson

Kształtna bogini kuchni – Nigella Lawson – jest nie tylko pełną kobiecego powabu, bogatą
artystokratką „bawiącą się” w kuchnię. Utalentowana córka lorda Nigela Lawsona i
spadkobierczyni fortuny Vanessy Salmon, ukończyła z wyrożnieniem filologię
średniowieczną na Oxfordzie, zastępca redaktora literackiego w Sunday Times - mogłaby być
kimkolwiek chciała, a zechciała zostać... kurą domową. I pewnie by sie tak stało, gdyby nie
jej wielka miłość – John Diamond, dziennikarz brytyjski, który uznał, że jej niezwykła
osobowośc po prostu się marnuje w pieleszach ogniska domowego. Dzięki temu świat poznał
na swój sposób erotyczną kuchnię Nigelli, która ryby co prawda oprawić nie potrafi (bo po
co, skoro można kupić już oprawioną?) i robi wokół siebie kompletny chaos, gdy gotuje, ale...
co to za smak i aromat!
Więcej ›
26.06.2009

Gordon Ramsay

Kim jest ten znany z ciętego języka i perfekcjonizmu światowej sławy kucharz? Oto jego
wizerunek medialny: ekscentryk, arogant, człowiek, który nie zostawia suchej nitki na daniu
(ani tym bardziej na kucharzu), które się mu nie spodoba i nie zostanie wykonane dokładnie
tak, jak on – Gordon – sobie to zaplanował. Niezależnie, czy jest dziwakiem, czy geniuszem –
jest przede wszystkim człowiekiem z pasją – do gotowania, i całe szczęście, bo świat
kulinarny byłby nieco bledszy, gdyby jednak został sportowcem...
Więcej ›
24.06.2009

Na styku Azji i Europy

W poszukiwaniu intrygujących zakątków, bogatej kultury i starożytnych naleciałości nie możemy ominąć Turcji. Azjatycki kraj od tysiącleci był miejscem stykania się wielu kultur i cywilizacji. Dziś tę niesamowitą mieszankę możemy podziwiać w trakcie wciągającej podróży po Półwyspie Azji Mniejszej.
Więcej ›
24.06.2009

Kuchnia carycy Katarzyny

O rosyjskiej kuchni powiedziano kiedyś tak: „Miska zupy, talerz świeżego chleba, śmietana i kwas są strawą prawdziwie rosyjską”. I mogłoby być ono jej kwintesencją, gdyby nie różnorodność składników, które czasem można znaleźć na rosyjskim stole…
Kapusta kiszona, kasza gryczana ze skwarkami, pierogi – te proste potrawy, które kochała caryca Katarzyna, zawojowały swoim prostym i wyrazistym smakiem kuchnię polską i zamieszkały na naszych stołach. Z rzadka niestety mamy okazję zakosztować innego wymiaru tej niezwykłej kuchni, która przyćmiewa niejedną uznaną w świecie. Ten aromatyczny tygiel, w którym kipią inspiracje europejskie, bliskowschodnie i azjatyckie zaskakuje różnorodnością składników i sposobów przyrządzania. Jest to konsekwencja zasobności Rosji w ryby słodkowodne i morskie, zwierzynę, owoce i warzywa. Ponadto, ponieważ kraj ten nie należy do najcieplejszych, jej mieszkańcy byli zmuszeni do konserwowania pożywienia, stąd tradycja wszelkiej maści kiszonek – z jarzyn, owoców, grzybów. Nieobce im było również suszenie ryb oraz mięsa, a pojawiające się w tradycyjnych przepisach określenie „dobrze skruszały bażant” może wielu nas… zadziwić. W kuchni tej pojawiają się chyba wszystkie znane sposoby przyrządzania potraw, choć dominuje duszenie, gotowanie i pieczenie.
Więcej ›
27.05.2009

Moje wielkie greckie marzenie

Grecja – kolebka kultury, inspiracja poetów, synonim udanych wakacji. Poznanie
świata, którego historii myśli, architektury i poezji zawdzięczamy kształt Europy, powinno
być obowiązkowe. Zanim jednak zdecydujesz się na wycieczkę marzeń do Hellady, sprawdź
co trzeba o niej wiedzieć...
Więcej ›
12.04.2009

Jamie Oliver - z pasji do gotowania

Jamie Oliver urodził się rodzinie, która od pokoleń związana jest z gotowaniem - juz w wieku 7 lat pracował w rodzinnym pubie
Więcej ›

Konkursy

Konkurs świąteczny z marką Floslek - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.