Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Wyniki wyszukiwania

18.02.2014

Co banan ma w sobie?

Banan jest owocem tropikalnym, pochodzącym z Azji południowo-wschodniej i stąd rozprzestrzenił się na cały świat. Istnieje kilkaset odmian tego owocu. Banany mimo stosunkowo dużej, jak na owoce wartości energetycznej, są niezwykle cenne pod względem wartości odżywczej.
Więcej ›
27.01.2014

Wybieramy dobry makaron

Makarony zyskały złą sławę. Mówi się, że są kaloryczne i dostarczają dużych ilości węglowodanów, dlatego często są pierwszym produktem odrzucanym przez osoby „na diecie” i nie tylko. Niesłusznie.
Więcej ›
20.01.2014

Jak wybrać dobre pieczywo?

Pieczywo, to produkt, który praktycznie każdy z nas jada na co dzień - wybierajmy to o wysokiej wartości odżywczej i bez zbędnych dodatków.
Więcej ›
16.01.2014

Winne zdrowie

Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Jej tradycja sięga czwartego wieku przed naszą erą. Podobno były uwielbiane przez Dionizosa oraz starożytnych Rzymian. I nic dziwnego - winogrona są bowiem jednymi z najbardziej wartościowych odżywczo owoców. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, fosforu, witamin E, B1, B2, B6, niacyny, C i kwasu foliowego. Odkwaszają organizm, a ich słodki smak z powodzeniem zaspokoi ochotę na słodycze.
Więcej ›
07.01.2014

Produkty, w których ukrył się cukier

Cukier - brzmi złowrogo. I słusznie! Sacharoza, tradycyjnie zwana cukrem ma bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Jej nadmiar prowadzi do otyłości, zaburzonej gospodarki węglowodanowej, która skutkuje cukrzycą, próchnicy zębów oraz hiperinsulinemii, która m.in. przyspiesza starzenie organizmu!
Więcej ›
04.01.2014

Dieta a trądzik

Dieta, która poprawia stan skóry trądzikowej zawiera większe ilości błonnika, a mniejsze tłuszczu. W diecie przeciwtrądzikowej należy unikać orzechów, potraw smażonych, nadmiernego używania soli, produktów mlecznych, żywności z rafinowanymi cukrami, a także żywności z dużą ilością węglowodanów.
Więcej ›
03.01.2014

Jak wybierać mrożonki?

W czasie zimy ze względu na deficyt dobrej jakości świeżych warzyw i owoców, chętnie sięgamy po różnego rodzaju mrożonki. Mrożone warzywa i owoce są polecane przez dietetyków, jako produkty o wysokiej wartości odżywczej.
Więcej ›
11.12.2013

Idą święta – czyli świąteczne potrawy w wersji light

Święta tuż tuż, przed nami planowanie tradycyjnych potraw. Wiele z nich to dania bardzo wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Czy można to zmienić?
Więcej ›
28.08.2013

Leki + żywność - niebezpieczne połączenia

Przyjmując leki, mamy pewność, że zadziałają zgodnie z przeznaczeniem. Tymczasem to, co jemy w tym czasie lub czym popijamy lek, może zaburzyć jego działanie.
Więcej ›
18.07.2013

Ciasta i ciastka w 100% zdrowe i odpowiednie dla każdego – przepisy

Słodycze – na dźwięk tego słowa przychodzą nam do głowy dwa przymiotniki: „pyszne” i „niezdrowe”. A gdyby tak wyczarować łakocie, które bez obaw można dać dzieciom?
Więcej ›
11.07.2013

Sałata – liście pełne zdrowia

Sałata była znana już w IV wieku p.n.e. Pochodzi z Azji. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej (dostarcza mało kalorii) i dużej wartości odżywczej (zawiera wiele składników odżywczych). Jej liście dostarczają takich witamin i składników mineralnych, jak potas, beta karoten, witamina E, kwas foliowy, witamina K, niacyna, witamina C.
Więcej ›
01.07.2013

Żywność w puszkach - praktyczna, ale czy zdrowa?

Produkty w puszkach cieszą się dużym powodzeniem wśród konsumentów. Mają długą datę trwałości i są łatwe w użyciu. Jednak, czy są dobre dla zdrowia?
Więcej ›
28.06.2013

Choroby dietozależne, czyli jakie?

Choroby dietozależne to te, wynikajże z nieprawidłowego żywienia, ale też te, którym za pomocą diety można zapobiec. Jest ich znacznie więcej, niż przypuszczamy.
Więcej ›
21.06.2013

Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Zasady zamieszczania informacji o produkcie spożywczym są ściśle określone przez Unię Europejską. Przepisy zostały przygotowane tak, aby zapewnić wszechstronną informację o kupowanych produktach
Więcej ›
17.06.2013

Jak dobrze wybrać mięso?

Jak wiele razy zdarzyło ci się przygotować obiad, z którego nie byłaś zadowolona? Często nie jest to wina nieodpowiedniego przyprawienia potrawy, ale wyboru mięsa.
Więcej ›
14.06.2013

Dobroczynne przyprawy

Używamy ich każdego dnia, jednak czy zdajemy sobie sprawę jak dobroczynne właściwości mają dla naszego zdrowia.
Więcej ›
08.06.2013

Co jeść latem?

Lato, to czas luzu i beztroski, jednak organizm w tym czasie ma specyficzne wymagania żywieniowe.
Więcej ›
02.06.2013

Białko roślinne – za i przeciw

Wśród dietetyków panuje jeszcze przekonanie, że tylko białko zwierzęce jest „pełnowartościowe” odżywczo. Najnowsze badania zaprzeczają jednak temu mitowi.
Więcej ›
31.05.2013

Jaka woda butelkowana jest najlepsza?

Picie wody powszechnie kojarzy się ze zdrowym stylem życia. Woda jest niezwykle ważnym elementem diety, gdyż jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych, uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych, stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego m.in. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, witamin, enzymów itd., uczestniczy w termoregulacji i utrzymaniu ciśnienia osmotycznego, warunkuje jędrność komórek oraz ich odpowiedni kształt, stanowi środowisko, niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii.
Więcej ›
28.05.2013

Jak poprawić koloryt skóry za pomocą diety?

Nadeszła wyczekiwana wiosna, a wraz z nią ogromna ochota, aby zrzucić zimowe ubrania i wskoczyć w zwiewną sukienkę. Jak za pomocą diety poprawić kolor skóry?
Więcej ›
19.05.2013

Semiwegetarianizm, czy to wegetarianizm ?

Semiwegetarianizm pod względem ideologicznym nie ma nic wspólnego z wegetarianizmem. Ten system żywienia został stworzony przez dietetyków i nie wiąże się z żadnum nurtem filozoficznym. Semiwegetarianizm dopuszcza do spożywania ograniczonych ilości białego mięsa tj. z drobiu ryb. Lecz niedozwolone jest spożywanie produktów z czerwonego mięsa, wołowiny, wieprzowiny.
Więcej ›
30.04.2013

Orkisz – zdrowie w kłosie

Orkisz, jako pokarm dodający energii i zdrowia, cenili sobie już Germanie, Rzymianie i Izraelici zamieszkujący setki lat temu Europę.
Więcej ›
22.04.2013

Palenie tytoniu a dieta

Tytoń od wieków spożywany był w różnoraki sposób, był żuty, palony w fajkach. Wówczas nie był znany szkodliwy wpływ nikotyny i dymu tytoniowego na organizm człowieka. Jeszcze w czasach drugiej wojny światowej, palił co trzeci mieszkaniec kuli ziemskiej.
Więcej ›
21.04.2013

5 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie

Jest najważniejszym posiłkiem. Opuszczenie go sprawia, że czujemy się apatyczni, mamy miej energii w ciągu dnia, a po południu - wilczy apetyt, którego zaspokojenie powoduje szybkie tycie. Co zjeść na śniadanie, aby było niebanalne, smaczne i zdrowe? Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na szybki i pożywny poranny posiłek:
Więcej ›
13.04.2013

Co powinniśmy wiedzieć o sushi

Odkąd Europejczycy poznali uroki kuchni orientalnych, wprost nie mogą się obejść bez niektórych jej elementów, jak np. sushi. Czy jest ono zdrowe dla wszystkich?
Więcej ›
07.04.2013

Zdrowe domowe słodycze

Słodycze zazwyczaj kojarzą się z czymś niezdrowym i zakazanym, a co za tym idzie… pożądanym. Tymczasem wcale nie muszą być niekorzystnym dla naszego zdrowia, pod warunkiem, że sporządzimy je sami z odpowiednich produktów
Więcej ›
05.04.2013

Składniki odżywcze w diecie kobiety przed poczęciem dziecka i w I trysemestrze.

Stan zdrowia, a w tym i stan odżywienia wpływa na nasze myśli, na to, co i jak robimy, kim jesteśmy a także na nową osobę, która zostanie poczęta. Od momentu, kiedy plemnik połączy się z komórką jajową dokonują się podziały, różnicowanie się komórek, tworzenie nowych tkanek, narządów wykształca się organizm złożony z 60 bilionów komórek, a i tak stanowiących jedną całość.
Więcej ›
19.03.2013

Negatywne skutki odchudzania się, zobacz jakie są ?

Głód może być spowodowany świadomym ograniczeniem podaży energii, czyli kuracjami odchudzającymi. Może także zaistnieć w wyniku ograniczenia dostępności do żywności, a także w wyniku anoreksji, czyli jadłowstrętu psychicznego. Niedożywienie może spowodować niedobór jednego lub większej ilości składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Więcej ›
05.03.2013

Paradoks francuski –spożycie wina zbawienne dla serca.

Mimo, że francuska dieta zawiera duże ilości serów, rogalików, ciasta, masła, kiełbas, wędlin nie wywiera niekorzystnego wpływu na stan naczyń krwionośnych. Produkty spożywane przez francuzów zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które predysponują do choroby wieńcowej. Francuzi przeważnie wypijają 1-2 kieliszków czerwonego wina na dzień.
Więcej ›
18.02.2013

Efekt jo-jo - jak go uniknąć?

Efektem jojo nazywamy naprzemiennym stan redukowania i przybierania masy ciała. Efekt ten jest bardzo powszechnie występuje o osób odchudzających się. Skutkiem takiego stanu rzeczy jest mała skuteczność kuracji odchudzających, brak konsekwencji w odchudzaniu. Tylko około 5 % osób udaje się nie zwiększyć wagi od czasu zakończenia kuracji odchudzającej.
Więcej ›
16.02.2013

Niestrawność - przykre zaburzenie odżywiania.

Niestrawność to najprościej niezdolność do trawienia spożytego pożywienia. Jest to ciężka przypadłość do leczenia. Choroba ta dotyka około 25-40% młodzieży i dorosłych. Większość osób z niestrawnością nie wymaga leczenia, gdyż przybiera mało groźną formę.
Więcej ›
08.02.2013

Żywienie, a stres

Stresem określany jest stan organizmu, który charakteryzuje się brakiem równowagi pomiędzy funkcjami obronnymi, a stresogennymi oczywiście na korzyść czynników stresogennych....
Więcej ›
28.01.2013

CLA - hit odchudzania w USA

CLA to obecnie chyba największy hit w odchudzaniu w Europie Zachodniej i USA. Kwasy CLA, czyli skoniugowany kwas linolenowy lub kwas żuwaczowy jest składnikiem diety każdego z nas, o ile spożywamy mleko i przetwory mleczne czy mięso wołowe, jagnięce. Kwas CLA powstaje przewodzie pokarmowym na skutek biouwodorniania. Czyli większość z nas spożywa kwas CLA codziennie, nieomal przez całe życie
Więcej ›
24.01.2013

Zachcianki żywieniowe i ich wpływ na odchudzanie

Większość ludzi w jakimś momencie ma silne pragnienie spożycia jakiejś konkretnej żywności np.: pizzy, czy lodów. Taka chęć do spożywania żywności, gdy nie jesteśmy głodni nazywa się zachcianką.
Więcej ›
02.01.2013

Dobór produktów i potraw - zasady komponowania posiłków

Zbiór prostych zasad, których przestrzeganie zaowocuje lepszym zdrowiem, samopoczuciem oraz zgrabniejszą figurą.
Więcej ›
09.12.2012

Idą święta – czyli świąteczne potrawy w wersji light

Święta tuż tuż, przed nami planowanie tradycyjnych potraw. Wiele z nich to dania bardzo wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Czy można to zmienić?
Więcej ›
27.11.2012

Kofeina, ach kofeina

Kofeina jest łagodnym alkaloidem występującym w niektórych roślinach. Można ją znaleźć w ziarnach kawy, liściach herbaty, ziarnach kakao. Kofeina dodawana jest do napojów batonów energetycznych. Sprzedawana jest w postaci kapsułek, tabletek, jako suplement diety. Kofeina nie ma wartości odżywczej.
Więcej ›
20.11.2012

Efekt jojo – co to takiego?

Efektem jojo nazywamy naprzemiennym stan redukowania i przybierania masy ciała. Efekt ten jest bardzo powszechnie występuje o osób odchudzających się. Skutkiem takiego stanu rzeczy jest mała skuteczność kuracji odchudzających, brak konsekwencji w odchudzaniu.
Więcej ›
15.11.2012

Czy smażenie, pieczenie, grillowanie jest zdrowe ?

Tak przełomowe wydarzenie w dziejach ludzkości jak wynalezienie ognia pociągnęło za sobą niezliczony ogrom korzyści, lecz także i wady. W niniejszym opracowaniu ograniczę się do kręgu żywności i żywienia.
Więcej ›
23.10.2012

Antyoksydanty i wolne rodniki

Terminem witaminy antyoksydacyjne określamy związki mające możliwość niwelowania szkodliwego działania reaktywnych form tlenu i wolnych rodników.
Więcej ›
19.10.2012

Czy za pomocą diety można zniwelować lub wyeliminować trądzik ?

Dieta, która poprawia stan skóry trądzikowej zawiera większe ilości błonnika, a mniejsze tłuszczu.
Więcej ›
08.10.2012

Spal tłuszcz z okolic brzucha

Dieta ABS jest to sześciotygodniowy plan, który łączy trening z odpowiednim odżywianiem się.
Więcej ›
20.09.2012

Otyłość, kiedy tak naprawdę się zaczyna ?

Otyłość dla ludzi nie zawsze była problemem. W zamierzchłych epokach otyłość była synonimem zdrowia i luksusu. Pozycja społeczna osób otyłych była bardzo wysoka. W miarę postępu cywilizacji zaczęto dostrzegać zależność między otyłością, a stanem zdrowia. W XX wieku, kiedy otyłość stała się epidemią krajów cywilizowanych, dowiedziono zależność pomiędzy otyłością, a chorobami układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy nowotworami.
Więcej ›
03.09.2012

Żywienie, a popęd płciowy

Wielu potrawom, rytuałom przy stole przypisuje właściwości pobudzające popęd płciowy, czy to fakt czy mit? Nie ma łatwej odpowiedzi na te pytania, w zasadzie te kwestie zależą tylko od nas. Osoby z nastawieniem z góry na „nie” nie poczują subtelnego wpływu afrodyzjaków, a wyjątkowe otocznie nie będzie dla nich bodźcem do miłosnych uniesień. Satysfakcjonujące życie seksualne wpływa pozytywnie na cały organizm. Wzmacnia układ krążenia, reguluje gospodarkę hormonalna. Osoby odpowiednio kultywujące swoją seksualność są mniej podatne na stres, ich nastrój nie podlega gwałtownym wahaniom.
Więcej ›
29.03.2012

Leki + żywność - niebezpieczne połączenia

Przyjmując leki, mamy pewność, że zadziałają zgodnie z przeznaczeniem. Tymczasem to, co jemy w tym czasie lub czym popijamy lek, może zaburzyć jego działanie.
Więcej ›
29.03.2012

Naturalne afrodyzjaki w diecie.

Nazwa AFRODYZJAKI pochodzi od imienia bogini - Afrodyty, która wyłoniła się z morza. Substancje zaliczane do tej grupy, mają na celu poprawę sprawności seksualnej.
Więcej ›
29.03.2012

Jak poprawić koloryt skóry za pomocą diety?

Nadeszła wyczekiwana wiosna, a wraz z nią ogromna ochota, aby zrzucić zimowe ubrania i wskoczyć w zwiewną sukienkę. Jak za pomocą diety poprawić kolor skóry?
Więcej ›
29.03.2012

Długotrwałe zaparcia - czy zła dieta może być przyczyną?

Przewlekłe zaparcia są niezwykle często dolegliwością, wynikającą ze stylu życia. Nieodpowiednia dieta i mała aktywność fizyczna, to ich główni winowajcy.
Więcej ›
28.03.2012

Jak najskuteczniej nawodnić organizm w czasie wysiłku fizycznego i nie tylko?

Soki, cola, napoje izotoniczne, a może woda? Asortyment napojów mamy ogromny, ale czy każdy z nich jest odpowiedni? A może są napoje, które… odwadniają?
Więcej ›
23.03.2012

Jak dieta wpływa na hormony?

Problemy hormonalne są częstym zjawiskiem zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Mogą powodować nawet niepłodność. Tymczasem można im zapobiec za pomocą diety.
Więcej ›
23.03.2012

Kwaśny, słodki, słony - smaki potraw i ich wpływ na organizm

Myślimy, że smak, który przeważa w potrawie (słodki, czy słony itp.) wpływa tylko na doznania sensoryczne, a tymczasem oddziałuje na wiele procesów w organizmie.
Więcej ›
21.03.2012

Dieta a powrót do formy po porodzie

Po ciąży każda kobieta chce jak najszybciej dobrze wyglądać, aby móc cieszyć się szczupłą sylwetką. Jak za pomocą diety przyspieszyć powrót do formy po porodzie?
Więcej ›
21.03.2012

Cała prawda o cytrusach

Jedni mówią, że są zdrowe, bo mają dużo witamin, inni – że są silnymi alergenami i są dobre jedynie dla mieszkańców krajów, w którym rosną. Czy cytrusy służą zdrowiu?
Więcej ›
19.03.2012

Herbaty ziołowe – jakie i kiedy warto stosować?

Przemysł spożywczy zna setki różnych herbat. Wiele z nich wykorzystuje się również w medycynie naturalnej i dietetyce. Jak działają i czy zawsze są bezpieczne?
Więcej ›
12.03.2012

Jak zwalczyć przesilenie wiosenne za pomocą diety?

Czekamy na nią miesiącami, ale gdy już przyjdzie, miewamy złe samopoczucie, zmiany nastroju i nasilenie objawów chorobowych. Jak zwalczyć przesilenie wiosenne?
Więcej ›
05.03.2012

Czego nie jeść na mieście i dlaczego?

Coraz częściej decydujemy się na jedzenie na mieście – jest to szybki i wygodny sposób zaspokojenia głodu. Czy odpowiedni dla organizmu? To zależy gdzie i co jemy.
Więcej ›
22.02.2012

Błonnik dodany – czy działa?

Błonnik– nie jest składnikiem pokarmowym ani odżywczym, a jest ważny dla zdrowia. Niedobory w diecie predysponują do wielu chorób.
Więcej ›
16.02.2012

Naturalne afrodyzjaki w diecie

Nazwa AFRODYZJAKI pochodzi od imienia bogini - Afrodyty, która wyłoniła się z morza. Substancje zaliczane do tej grupy, mają na celu poprawę sprawności seksualnej.
Więcej ›
06.02.2012

Produkty dla dzieci – czy na pewno odpowiednie dla dzieci?

Każdy rodzic chce żywić dziecko jak najlepiej. Często w natłoku informacji dot. żywienia zawierzamy producentom, kupując produkty przeznaczone dla dzieci.
Więcej ›
01.02.2012

Ciasta i ciastka w 100% zdrowe i odpowiednie dla każdego – przepisy

Słodycze – na dźwięk tego słowa przychodzą nam do głowy dwa przymiotniki: „pyszne” i „niezdrowe”. A gdyby tak wyczarować łakocie, które bez obaw można dać dzieciom?
Więcej ›
13.01.2012

Warzywa konserwowe, kwaszone, marynowane – które najzdrowsze

Dietetycy nieustannie wychwalają wpływ warzyw na zdrowie. Czy również zalecenie ich spożycia dotyczy produktów kwaszonych i marynowanych, czy wręcz przeciwnie?
Więcej ›
22.12.2011

Jak zachować sylwetkę sprzed świąt?

Święta Bożego Narodzenia, to niewątpliwie magiczny czas, na który czekamy cały rok. Jednak tuż po nich zazwyczaj tyjemy.....
Więcej ›
22.12.2011

Dietetyczne sposoby na ... posylwestrowego kaca

Sylwester, to czas radości i szaleństwa. Niestety w pierwszy dzień nowego roku zazwyczaj odczuwamy nieprzyjemne skutki tej hucznej zabawy. Jak się przed nimi ustrzec lub jak najbardziej zminimalizować?
Więcej ›
22.12.2011

Nowy Rok – jak wytrwać w postanowieniach dietetycznych

Przełom starego i nowego roku, to czas wielkich postanowień. Niektóre z nich dotyczą oczywiście dbania o siebie. Myślimy: „zacznę się w końcu zdrowo odżywiać i na pewno schudnę”.
Więcej ›
08.11.2011

Wszystko o kiełkach

Kiełki nasion są znane w Europie stosunkowo od niedawna. Dietetycy polecają je jako zdrowe źródło wielu wartościowych składników mineralnych, witamin i składników pokarmowych. Dlaczego są tak cenne?
Więcej ›
15.09.2011

Oleje tradycyjne

Tłuszcze nie cieszą się dobrą sławą, szczególnie wśród osób dbających o linię. Niesłusznie!
Więcej ›
01.09.2011

Dieta a antykoncepcja

Podczas stosowania hormonalnych tabletek antykoncepcyjnych, bardzo ważne jest stosowanie zrównoważonej diety.
Więcej ›
19.07.2011

Szparagi dla zdrowia i urody

Szparagi znano już 3 tysiące lat p.n.e. W starożytnych Chinach i Egipcie były cenione za swoje lecznicze właściwości (stosowano je w leczeniu nerek, wątroby i kaszlu). W Polsce pojawiły się dopiero w XVIII w, ale są nie mniej cenionym warzywem, ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą.
Więcej ›
18.03.2011

Dieta, a zdolność poczęcia dziecka

Problem niepłodności staje się w ostatnich latach coraz powszechniejszy. Ma on wiele przyczyn, jednak w ostatnich latach coraz częściej okazuje się, że jest on wynikiem niesprzyjającemu zdrowiu stylu życia, w tym złej diet
Więcej ›
18.03.2011

Dieta dla serca

Choroby układu sercowo-naczyniowego są plagą ostatnich lat. Szacuje się, że ok. 1 mln osób rocznie trafia do szpitala z powodu tych schorzeń. W Polsce średnio co trzeci mężczyzna i co 6 kobieta umiera na choroby serca lub naczyń krwionośnych. Główną ich przyczyną jest nieprawidłowy styl życia: nieodpowiednia dieta, zbyt mało ruchu, palenie papierosów i nadmierne spożycie alkoholu. Są to czynniki, na które mamy ogromny wpływ i w dużej mierze to właśnie od nas zależy, czy zachorujemy.
Więcej ›

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki

Sposoby na piękny wygląd - konkurs z marką Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pajda i pasta - konkurs z marką ROLNIK


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Z olśniewająco białym uśmiechem w Nowy Rok - konkurs z marką Rapid White - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rapid White









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.