Strona główna Kuchnia Cała prawda o cytrusach

Cała prawda o cytrusach

przez admin

Jedni mówią, że są zdrowe, bo mają dużo witamin, inni – że są silnymi alergenami i są dobre jedynie dla mieszkańców krajów, w którym rosną. Czy cytrusy służą zdrowiu?

Do owoców cytrusowych zaliczamy: cytrynę, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki,  limę, cedrat, pompelę i inne. Uprawiane są w klimacie ciepłym, najlepiej rosną w klimacie śródziemnomorskim.

Owoce te charakteryzują się dużą wartością odżywczą, są szczególnie bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik pokarmowy. Witamina C jest ważnym elementem wzmacniającym układ immunologiczny oraz wpływającym na stan skóry. Jest tez silnym przeciwutleniaczem. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Natomiast kwas foliowy jest ważny dla układu hormonalnego oraz zapobiega niedokrwistości. Ponadto cytrusy zawierają dużo wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie w upalne dni. Stanowią dobrą przekąskę w ciągu dnia, świetnie komponują się w koktajlach mlecznych, sałatkach i napojach orzeźwiających.

Wiele badań naukowych wykazało, że związki obecne w owocach cytrusowych mogą pomóc w prewencji, ale również leczeniu  otyłości i innych zaburzeń metabolicznym (problemy wynikające z hipercholesterolemii, czy insulinooporności), a także chronić kości i zapobiegać nowotworom u dzieci.

Niestety, jak zwykle jest też druga strona medalu. Cytrusy są jednymi z najczęściej uczulających owoców. Z tego powodu powinny uważać na nie osoby z tendencją do różnego typu alergii i nietolerancji pokarmowych. Nie powinno się ich także podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Ponadto owoce te mają właściwości wychładzające organizm. Natura nie bez powodu kazała im rosnąć w ciepłych krajach. Dlatego zimą i jesienią najlepiej jest jadać więcej owoców sezonowych, np. jabłek, gruszek czy śliwek, a cytrusy powinny stanowić mniejszość z nich.

Poza tym, ze spożywaniem cytrusów wiąże się jeszcze jeden niemały problem. Mianowicie często importerzy stosują sztuczne metody spowalniania lub hamowania ich dojrzewania, a następnie ponownego uaktywniania tego procesu w wygodnym dla nich czasie. Zabiegi te niestety nie są obojętne dla naszego zdrowia.

Nie oznacza to jednak, ze w ogóle nie powinniśmy spożywać owoców cytrusowych. Są one bardzo wartościowe pod względem odżywczym, ale niech stanowią jedynie część całej puli spożywanych owoców i najlepiej jedzmy je w czasie sezonu na nie w krajach, w których są uprawiane. 

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej