Strona główna Kuchnia Warzywa konserwowe, kwaszone, marynowane – które najzdrowsze

Warzywa konserwowe, kwaszone, marynowane – które najzdrowsze

przez admin
Warzywa kwaszone (kiszone) – to warzywa poddane procesowi fermentacji mlekowej w celu konserwacji i przedłużenia przydatności do spożycia. Najczęściej kwasi się kapustę i ogórki, ale również dynię, czy fasolkę, rzadziej paprykę.

Warzywa marynowane – są to warzywa poddane procesowi konserwowania za pomocą octu. Najczęściej marynuje się ogórki oraz dynię, ale także cukinię, cebulę i marchewkę.

Jak warzywa konserwowane wpływają na zdrowie człowieka

Prawdą jest to, że warzywa kwaszone, jak kapusta, czy ogórek zawierają spore ilości kwasu askorbinowego, znanego jako witamina C, który jest antyoksydantem i odpowiada m.in. za odporność organizmu.  Zawierają również inne związki, usprawniające procesy trawienne. Jednak kiszonki dostarczają także dużych ilości soli, która sprzyja nie tylko nadciśnieniu tętniczemu, o czym dobrze wiemy, ale również nowotworom żołądka. Również agencja badań nad rakiem Światowej Organizacji Zdrowia zasugerowała niedawno, że warzywa konserwowe mogą mieć wpływ na powstawanie nowotworów i określiła je jako „możliwie rakotwórcze”. W prawdzie nie ma jednoznacznych badań na to, jednak taka informacja powinna wzbudzić naszą czujność i przyczynić się do ograniczenia jedzenia tych produktów. Powinny więc ich unikać chorzy na nadciśnienie oraz osoby z rakiem żołądka lub innymi chorobami tego narządu, a także ci, w których rodzinie występowały te schorzenia.

Jeśli natomiast chodzi o warzywa marynowane, to ich wadą jest fakt, że zawierają ocet, który prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju niedokrwistości (ponieważ niszczy komórki krwi), więc powinny na nie uważać osoby mające problemy z parametrami krwi (stwierdzona anemia lub zbyt niska ilość krwinek czerwonych), kobiety w ciąży, u których niedokrwistość zagraża dziecku, małe dzieci oraz osoby dużo pracujące i osłabione oraz oczywiście – chore.

Jeść czy nie jeść warzywa konserwowane?

Jeżeli bardzo lubimy kiszonego ogórka lub marynowaną dynię, pozwólmy sobie na ich spożycie raz na jakiś czas. Na co dzień, niech nam jednak towarzyszą świeże warzywa i owoce w postaci surowej, gotowanej lub grillowanej. Dostarczą dużo więcej cennych składników, które nie występują w innych produktach, a w dodatku zabezpieczą przed nadmiernym spożyciem soli z warzyw przetworzonych.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej