Strona główna Aktualności Choroby dietozależne, czyli jakie?

Choroby dietozależne, czyli jakie?

przez admin
Choroby
dietozależne to te, wynikajże z nieprawidłowego żywienia, ale też te,
którym za pomocą diety można zapobiec. Jest ich znacznie więcej, niż
przypuszczamy.

Choroby wynikające z nieracjonalnego
sposobu odżywiania są plagą ostatnich czasów. Rozwój cywilizacji i
szybkie tempo życia spowodowały duże zmiany w sposobie żywienia
populacji krajów rozwijających się i rozwiniętych. To spowodowało masowe
zachorowania na różne przewlekłe schorzenia, o których wcześniej często
nawet nie słyszano.

Choroby dietozależne – które to są?

– choroby układu krążenia: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, choroba niedokrwienna serca
– choroby układu nerwowego: udar mózgu, choroba Parkinsona, Alzheimera, depresja itp.
– nowotwory: jelita grubego, żołądka piersi, prostaty, gardła, języka, trzustki, wątroby, endometrium, przełyku
– choroby metaboliczne: otyłość, cukrzyca, zespół metaboliczny, osteoporoza
– próchnica zębów
– kamica pęcherzyka żółciowego
– choroby o podłożu zapalnym: reumatoidalne zapalenie stawów
– niedokrwistości niedoborowe


to schorzenia, które  naszej populacji występują niezwykle często, a
nie muszą! Bo przecież wynikają z czynnika, na który mamy 100-procentowy
wpływ – z żywienia. Często swoje dolegliwości tłumaczymy tym, że w
rodzinie występuje otyłość, czy choroby serca, więc
jesteśmy wyposażeni w nie genetycznie. Tymczasem jest to duży błąd! To,
czy dany gen się uaktywni i zamanifestuje w postaci choroby zależy od
czynników środowiskowych, czyli głownie od diety! Toteż nawet jeśli
wiele pokoleń chorowało na dane schorzenie, nie oznacza to że my też
zachorujemy.

Co więc zrobić, aby im zapobiec?

Przede
wszystkim postawmy na warzywa i owoce . Zawierają one wszystkie
substancje, które są nam niezbędne, aby się uchronić przed wymienionymi
chorobami, czyli związki antyoksydacyjne, błonnik pokarmowy,
bioflawonoidy, karotenoidy i inne.

Drugim ważnym krokiem jest
rezygnacja z pożywienia, które podnoś stężenie cholesterolu i glukozy we
krwi oraz dostarcza nieodpowiedniej jakości tłuszczów i węglowodanów.
Są to: tłuste pokarmy, produkty smażone, nadmiar produktów zwierzęcych
(nie tylko mięsa, ale również mleka tłustego i serów), słone przekąski,
produkty typu fast food, słodycze, słodkie napoje gazowane i alkohol.

Kolejna
istotna rzecz, to wybór odpowiednich zamienników; zamiast białego ryżu,
spożywajmy brązowy, zamiast białej maki, kupujmy razową. To samo tyczy
się pieczywa i makaronów. Są o wiele bogatsze w substancje regulujące
metabolizm. Nie zapominajmy również o kaszach, które są niezastąpione w
kuchni osób dbających o zdrowie.
Droga do zdrowia jest bardzo prosta,
jeśli wybierzemy tę odpowiednią. Pamiętajmy, że nasze zdrowie w
największym procencie leży  naszych rękach, więc już dziś zróbmy
wszystko, aby później nie mieć do siebie pretensji.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej