Strona główna Aktualności Co powinniśmy wiedzieć o sushi

Co powinniśmy wiedzieć o sushi

przez admin

Odkąd
Europejczycy poznali uroki kuchni orientalnych, wprost nie mogą się
obejść bez niektórych jej elementów, jak np. sushi. Czy jest ono zdrowe
dla wszystkich?


Sushi było
znane w Azji jeszcze przed  800r n.e., jednak wówczas miało postać
jedynie solonej ryby, bez dodatku ryżu. Dziś ma już zupełnie inną formę i
stało się symbolem Japonii. Sushi ma wiele odmian, a każda z nich
znajdzie swojego amatora wśród mieszkańców innych kontynentów.

Jednak
co do zdrowotności sushi naukowcy nie mają jednoznacznego zdania. Z
jednej strony zawiera w sobie sporo wartości odżywczej, z drugiej –
składa się z surowizny.

Czy sushi może być korzystne dla zdrowia? Przyjrzyjmy się jego składnikom:

Surowa
ryba lub inne owoce morza: łosoś, tuńczyk, sola, ośmiornica,
kałamarnica, krewetki, skorupiaki itp. Tłuszcz w nich zawarty jest
cennym składnikiem diety, gdyż wpływa na funkcje układów krążenia i
nerwowego oraz immunologicznego. Zapobiega również niektórym nowotworom.
Jednak każde surowe mięso jest potencjalnym zagrożeniem
mikrobiologicznym, dlatego tej potrawy nie powinny spożywać kobiety w
ciąży, dzieci oraz osoby starsze i chore.

Ryż – do sushi
wykorzystuje się specjalny jego gatunek, który ma właściwości spajające
potrawę. Ryż jest bogatym źródłem witamin z grupy B i wielu składników
mineralnych oraz włókna pokarmowego.

Trawa morska – zawartość
składników odżywczych jest w niej z reguły wyższa niż w roślinach
lądowych; zawiera żelazo, wapń, jod, witaminę K, beta karoten i witaminę
C oraz błonnik pokarmowy. Najciekawsza jest w nich obecność witaminy
B12, która w innych roślinach występuje w śladowych ilościach. Wodorosty
podejrzewa się o działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Dodatki
warzywne: rzodkiew, soja, ogórek i inne- właściwości prozdrowotnych
wszelkich warzyw nie trzeba reklamować, gdyż są powszechnie znane. Ze
względna dużą zawartość potasu , błonnika i witamin antyoksydacyjnych
korzystnie wpływają na wszystkie funkcje organizmu. Jednak w sushi
warzywa występuję w znikomych ilościach, bardzie jako forma ozdobna.

Przyprawy:
chrzan wasabi, sos sojowy, imbir, ocet – korzystnie działają w aspekcie
zapobiegania zatruciom, co jest niezwykle istotne w przypadku surowego
mięsa, które jest głównym składnikiem sushi. Na te przyprawy powinny
uważać osoby z chorobami układu pokarmowego, np. stanami zapalnymi, czy
wrzodami.

Czy można się odchudzać z sushi?

Jedna
porcja sushi, czyli 3 krążki (ok. 100g) dostarcza średnio 150-200kcal,
sporo białka, bo aż 6-9g, węglowodany (około 16g) i około 7g tłuszczu.
Sushi można więc uznać za potrawę wysokobiałkową i wysokotłuszczową.
Jednak tłuszcz w nim zawarty ma dobroczynne działanie na organizm, gdyż
jest to tłuszcz pochodzący z owoców morza, a więc bogaty w kwasy omega
3. Sushi jest dość wysokokaloryczne, jednak jego wysoka wartość odżywcza
doskonale rekompensuje tę „wadę”. Jeśli jest więc spożywane od czasu do
czasu, nie zagrozi sylwetce, ani zdrowiu.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej