Strona główna Aktualności Zdrowe domowe słodycze

Zdrowe domowe słodycze

przez admin

Słodycze zazwyczaj kojarzą się z czymś niezdrowym i zakazanym, a co za
tym idzie… pożądanym. Tymczasem wcale nie muszą być niekorzystnym dla
naszego zdrowia, pod warunkiem, że sporządzimy je sami z odpowiednich
produktów. Poniżej kilka przepisów na zdrowe i smaczne słodycze:

Tort z cukinii

Składniki:
* 1 duża cukinia
* 3 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 szklanki oleju
* 2 szklanki mąki
* szczypta soli
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki posiekanych orzechów i migdałów

Sposób przyrządzenia:
Cukinię
obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka ubijamy z
cukrem, dodając stopniowo olej. Następnie łączymy z cukinią i cynamonem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą , dodajemy  orzechy i
migdały i wymieszamy z ciastem. Wykładamy do podłużnej formy (u mnie 12 x
22 cm) i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 1 godzinę.

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Składniki:
* 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 250 g płatków owsianych
* 4 łyżki ziaren sezamu
* 100 g masła (najlepiej domowej produkcji)
* 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
* 1 cukier waniliowy
* kilka łyżek migdałów

Sposób przygotowania:
Mąkę
mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.  Masło
topimy i wsypujemy do niego płatki owsiane i ziarna sezamu. Prażymy
mieszając aż płatki nabiorą złocistego koloru. Płatki posypujemy cukrem
trzcinowym i mieszamy dopóki się on nie rozpuści. Przekładamy do miski.
Do płatków dosypujemy mąkę, a następnie roztrzepane jajka i migdały .
Masę dokładnie mieszamy. Na blaszce układamy arkusz papieru do
pieczenia. Na papier łyżką nakładamy masę i formułujemy z niej płaskie,
okrągłe ciastka mniej więcej równej grubości. Piekarnik nagrzewamy do
160 stopni
i pieczemy ok 13-15 min.

Batoniki zbożowe

Składniki:
* 2 szklanki płatków owsianych
* 3/4 szklanki zarodków pszennych
* 3/4 szklanki ziaren słonecznika
* szklankę rozgniecionych orzeszków ziemnych
* 2/3 szklanki brązowego cukru
* pół szklanki miodu
* 4 łyżeczki masła
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* pół łyżeczki soli
* 200 g suszonych owoców

Sposób przygotowania:
Rozgniatamy
orzeszki ziemne. Wkładamy je do woreczka i rozbijamy  młotkiem.
Następnie do formy do pieczenia przekładamy orzeszki ziemne i dodajemy
płatki owsiane, zarodki pszenne i ziarna słonecznika lub rozdrobnione
pestki dyni. Pieczemy je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. co
chwilę mieszamy, aby się nie przypaliły. Następnie żaroodporne naczynie
wykładamy papierem do pieczenia skropionym olejem lub oliwą.

Karmel:
W
rondelku mieszamy cukier, miód, masło, wanilię i odrobinę soli.
Dokładnie mieszamy składniki doprowadzając wszystko do wrzenia. Pieczone
ziarna, karmel oraz suszone owoce dokładnie mieszamy
i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie
ugniatamy batony za pomocą drewnianej łyżki. Składniki muszą się bardzo
dobrze skleić! Czekamy 2-3 godziny, aby masa przestygła. Na koniec
przekładamy wszystko na deskę i kroimy
w małe kawałki. Każdy z nich zwijamy w folię.

Słodycze
własnej roboty na pewno są dużo bardziej pracochłonne, jednak warto
zainwestować w nie czas i energię, szczególnie gdy w domu są małe dzieci
– najwięksi fani słodkich potraw. Dziecko można zaangażować w
przygotowywanie łakoci, dzięki czemu będzie się rozwijać, a wyrób będzie

o wiele zdrowszy. Ponadto takie „pichcenie” z dziećmi, to czysta radość i bezmiar zabawy.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej