Strona główna Aktualności Żyć na własnych zasadach

Żyć na własnych zasadach

przez admin

Kimi Werner wyrusza w świat w poszukiwaniu prostszego, bardziej swobodnego sposobu życia. Odwiedza odległe zakątki świata i poznaje fascynujących ludzi, którzy porzucili wielkomiejski wyścig szczurów na rzecz delektowania się środowiskiem i życia w zgodzie z naturą.
„Smak wolności”, premierowe odcinki w niedziele od 20 listopada o godz. 21:00 na kanale Nat Geo People.

Kimi Werner sama mówi, że zawsze starała się znaleźć odpowiedni sposób, by żyć inaczej niż wszyscy, znajdując inspirację i sens swojego istnienia. Jest doświadczonym nurkiem głębinowym oraz mistrzynią w łowiectwie podwodnym. Nie spoczęła jednak na laurach i szuka nowych wyzwań. Ciekawość pcha ją do ludzi żyjących z dala od cywilizacji. Dlatego Kimi wyrusza w podróż w odległe zakątki globu, poznając osoby, które znalazły szczęście w miejscach, gdzie z pozoru byłoby to co najmniej trudne.

Kimi przekonuje się, że zrównoważone życie w zgodzie z naturą wcale nie oznacza życia „a la jaskiniowiec”. Można mieć wszystkie wygody, do jakich się przywykło, wystarczy tylko wziąć pod uwagę swoje potrzeby i wymyślić odpowiedni sposób ich zaspokajania, który nie narusza równowagi w przyrodzie. I nieważne, czy jest to malezyjska dżungla, australijskie rubieże, czy lodowate tereny koła podbiegunowego, bohaterowie serii „Smak wolności” są zadowoleni ze ścieżki, jaką wybrali, i nie chcą wracać do dawnego sposobu życia.

„Smak wolności”, premierowe odcinki w niedziele od 20 listopada o godz. 21:00 na kanale Nat Geo People.

Opisy odcinków:

Odcinek 1. „Smak wolności” – premiera w niedzielę 20 listopada o godz. 21:00.
Kimi przyjeżdża do Malezji, gdzie poznaje Ladię, mężczyznę, który wraz z żoną Amy i dwójką małych dzieci mieszka na farmie w dziczy, 200 metrów od szczytu wysokiego wzgórza. Ladia pokazuje Kimi, jak wygląda ich codzienne życie, w którym starają się wykorzystać wszystko to, co daje im dżungla. Jedzenie przygotowują ze składników hodowanych w ogrodzie, czasem łowią ryby, a nawet homary. Wodę czerpią z pobliskiego strumienia, samodzielnie przygotowują również lekarstwa z ziół i korzeni. Cały czas starają się rozwijać swoje „gospodarstwo”, więc gdy Ladia ma możliwość zbudowania ula do  pozyskania miodu, nie przepuszcza okazji.

Odcinek 2. „Smak wolności” – premiera niedzielę 27 listopada o godz. 21:00.
Na norweskich terenach koła podbiegunowego swoje miejsce na Ziemi znalazła Lea, z zawodu pielęgniarka, a z zamiłowania surferka. Kobieta każdego roku spędza kilka miesięcy na odizolowanej wyspie, wśród lodu i śniegu. I chociaż sceneria zapiera dech w piersiach, to codzienne życie w takich warunkach jest bardzo trudne, a nawet niebezpieczne. Mieszkając
w miejscu, gdzie nic z ziemi nie wyrośnie, Lea musi szukać sposobów m.in. na zgromadzenie zapasów. Jednak ta z pozoru nieprzystępna kraina jest miejscem, które napawa ją prawdziwym szczęściem.

Odcinek 3. „Smak wolności” – premiera w niedzielę 4 grudnia o godz. 21:00.
Kimi przybywa do doliny Goongerah w południowowschodniej Australii, by nauczyć się zupełnie nowego podejścia do codzienności od Jill Redwood. Ta niezwykła kobieta przez ponad 40 lat dopracowała do perfekcji życie w sposób zrównoważony i z dala od cywilizacji. Mimo że jest już po sześćdziesiątce, przez codzienną pracę we własnym gospodarstwie, zachowuje pełnię zdrowia, witalność i energię. Kobieta angażuje się także w kampanie społeczne na rzecz środowiska naturalnego.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej