Strona główna Kuchnia Szafran i kardamon, czyli wszystko o przyprawach

Szafran i kardamon, czyli wszystko o przyprawach

przez admin

Przyprawy niejednokrotnie stanowią klucz do osiągnięcia kulinarnego sukcesu. Na dodatek służą także zdrowiu.

Niewiele z nas wyobraża sobie pierniczki bez pachnących, egzotycznych dodatków czy ciast bez wanilii. Naukowcy dawno dowiedli już, że stosowanie przypraw nie tylko podnosi walory smakowe, ale ma także niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Według wielu specjalistów przyprawy wpływają na powstawanie w organizmie substancji pomagającej zwalczać stres i pozytywnie nastrajać.

Szafran

Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Szafran – przyprawa o gorzkim, korzennym smaku i bardzo miłym aromacie. Jest szczególnie często używany do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów czy ciast. Właściwości zdrowotne szafranu to przede wszystkim aktywne pobudzanie trawienia. Z dawkowaniem szafranu trzeba jednak uważać. W większych porcjach jest bowiem szkodliwy dla naszego zdrowia.

Imbir

Imbir pochodzący z Chin ma charakterystyczny, korzenny aromat i stosunkowo ostry smak. Przyprawa poprawi apetyt i zniweluje uczucie przesytu po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw. Imbirem często doprawiamy potrawy oraz napoje zimą. Wszystko ze względu na jego właściwości rozgrzewające.

Kardamon

Kardamon pochodzi z Azji, między innymi z Indii oraz Cejlonu. Cechą charakterystyczną kardamonu jest kamforowy zapach i ostrzejszy smak. Kardamon z reguły wzmacnia oraz pobudza apetyt. Okazuje się, że nie tylko apetyt, kardamon bowiem wzmacnia także nasze nerwy oraz psychikę.

Wanilia

Ta aromatyczna przyprawa to jeden z najdroższych meksykańskich dodatków. Wanilia jest znakomitym dopełnieniem smaku oraz zapachu słodyczy, kremów, ciast, czekolad. Woń jej działa uspokajająco, z pewnością wprawi w dobry nastrój i da poczucie harmonii.

Anyż

Anyżowa przyprawa narodziła się w Chinach. Piękne owoce w kształcie gwiazdki mają bardzo intensywny, słodki zapach. Anyż pomoże uspokoić zestresowane zmysły i dobrze zasnąć. Jako jedna z najstarszych przypraw na świecie zapewni również dobry apetyt.

Goździki

Kolejne chińskie przyprawy – goździki mają bardzo specyficzny gorzki smak. Czy wiedziałaś, że każdy goździk wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwksurczowe i przeciwbólowe? Pozytywnie oddziaływają także na naszą psychikę. To właśnie dlatego tak chętnie dodawane są do wszelkich napitków.

Patrycja Bednarek

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej