Strona główna Kuchnia Jamie Oliver – z pasji do gotowania

Jamie Oliver – z pasji do gotowania

przez admin

Jamie Oliver urodził się rodzinie, która od pokoleń związana jest z gotowaniem – juz w wieku 7 lat pracował w rodzinnym pubie. Po szkole gastronomicznej pracował w Londynie z Antonio Carluccio w restauracji The Neal Street.

Popularność przyszła z serią programów telewizyjnych The Naked Chef oraz The Return of the Naked Chef. W kolejnej serii programów  celem słynnego kucharza była poprawa jakości posiłków w szkołach wielkiej Brytanii. Jednym z efektów akcji „Nakarmcie mnie lepiej” było zwiększenie finansowania szkolnych stołówek przez brytyjski rząd.

Jamie Oliver jest znany ze swego zacięcia edukacyjnego – co znalazło odzwierciedlenie w kolejnej serii programów –  Fifteen – która ukazywała przeobrażenie piętnastu młodych ludzi z całkowitych amatorów w profesjonalnych szefów kuchni. Efektem programu było również otwarcie restauracji „Piętnastka”.

W tej chwili istnieją jeszcze trzy inne restauracje o tej nazwie – w Amsterdamie, Melbourne oraz Kornwalii. Brytyjczyk nie czerpie dochodów z tych przedsięwzięć – są one przekazywane organizacjom charytatywnym, które szkolą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kucharz, znany ze swobodnego stylu bycia oraz niespożytej wrecz energii, upatruje źródła swego sukcesu w tym, że stara się z gotowania uczynić coś przystępnego – tak, aby jak sam mówi – „któś, kto nigdy nic nie ugotował patrząc na moje przepisy mógł sobie powiedzieć – potrafię to zrobić”

W Polsce wydano kilka książek Jamiego Olivera m.in. Oliver w Kuchni, Moje obiady czy Lubię gotować.

Jamie Oliver mieszka w Londynie z zoną Jools oraz dwoma córkami Poppy i Daisy

AlejaKobiet.pl / Materiały prasowe

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej