Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Sok pomidorowy i jego właściwości, które warto znać

Data: 18.10.2018


Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Witaminy i składniki mineralne


Sok pomidorowy zawiera m.in potas, który pomaga we właściwym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego oraz wspiera utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. 100 ml soku pomidorowego dostarcza 260 mg potasu, co stanowi 13% referencyjnej wartości dziennego spożycia tego składnika mineralnego. Sok ten wyróżnia się także wysoką zawartością folianów oraz witamin, w tym np.: B6, która m.in. pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspiera produkcję czerwonych krwinek. Ponadto pomidory w ponad 90% składają się z wody, dlatego są uważane za produkty niskokaloryczne. Szklanka soku pomidorowego zawiera tylko 26 kcal – przy czym taką liczbę kalorii można spalić podczas kilkuminutowego szybkiego spaceru.

Cenny składnik – likopen!


Zarówno pomidory jak i soki pomidorowe są produktami bogatymi w cenny dla zdrowia karetonoid – likopen, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy – wyróżnia się działaniem antynowotworowym, jak potwierdzają badania, wysokie spożycie likopenu może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty. Obniża także ciśnienie krwi oraz wspomaga krążenie. Warto wspomnieć, że pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się biodostępność likopenu, dlatego na przykład w pasteryzowanych sokach pomidorowych jego aktywność wzrasta 2-3-krotnie.


Z czym i jak łączyć pomidory?


Aby to, co w dobre w pomidorach i w sokach pomidorowych w pełni mogło korzystnie wpływać na nasz organizm ważne jest także to, z jakimi innymi produktami je łączymy. Na przykład, nie każdy wie, że jeśli zjemy pomidora z ogórkiem, to nie dostarczymy organizmowi całej witaminy C zawartej w pomidorze. Dlaczego? Bowiem, ogórek, mimo tego, że jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, to zawiera również silnie działający enzym (askorbinazę), który utlenia kwas askorbinowy, niszczący witaminę C. Już jedna łyżeczka soku z surowego ogórka wystarczy, aby zniszczyć witaminę C zawartą w kilku litrach soku pomidorowego! Dlatego warto jeść ogórki, ale pamiętać o nie łączeniu ich z pomidorami. Aby zminimalizować utratę witamin zawartych w pomidorach, warto skropić je odrobiną oliwy z oliwek, która działa ochronnie na witaminę C i dodatkowo zwiększa wchłanianie z nich likopenu.

Alejakobiet.pl / dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie




Zobacz także


Uroda

Fryzury z warkoczem - zainspiruj się i wybierz najlepszą dla siebie

Uroda

Wakacyjny pedicure – Warszawa

Kuchnia

Ajvar doskonały

Kuchnia

Rogaliki z wiśniami - słodka propozycja na początek dnia


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Konkurs z marką FLOSLEK Laboratorium


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.