Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jak przygotować rybę, aby wydobyć z niej maksimum smaku?

Data: 08.05.2018


Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu. O tym jak przygotowywać ryby, aby wydobyć z nich maksimum  smaku oraz o tym jakie dodatki sprawią, że ryba będzie smakować naprawdę wyjątkowo dowiecie się z tego artykułu, w którym odpowiadamy na częste pytania.

Chcemy kupić rybę - po czym poznać, że mamy do czynienia z rybą najwyższej jakości i świeżości? Jak zachować te właściwości, już po zakupie ryby?


Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk - a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu. Dobrą i sprawdzoną metodą jest pakowanie próżniowe, które nieco wydłuża okres zachowania świeżości ryby. Jednak i w tym przypadku należy uważać. Ryba wymaga specjalnego nadzoru kulinarnego, a więc warunkiem jej podania domownikom jest absolutna pewność, że w każdym aspekcie zadbaliśmy o finalną jakość serwowanej potrawy z jej udziałem.

Ryby wymagają delikatnego traktowania. W jaki sposób obrabiać rybę, by wydobyć z niej optimum smaku?


Bardzo ważna jest prawidłowa obróbka wstępna ryby. Robi się to jednak bardziej ze względów estetycznych i ekonomicznych. Pełnię smaku możemy uzyskać przy wykorzystaniu do dania (np. bulionu czy sosu) elementów ryby, które z reguły nie nadają się po wypatroszeniu do podania na talerzu - w tym kręgosłupy czy głowy. Taki alternatywy sposób zastosowania sprawi, że nadadzą one naszej potrawie esencjonalny smak i głębię. Także skóra, często wyrzucana podczas obróbki może zostać przez nas wykorzystana, np. w formie jadalnego chipsa.

Podczas obróbki ryby bardzo istotne jest, by pamiętać o woreczku żółciowym. Jego przebicie przy patroszeniu może zepsuć jej finalny smak.



Dlaczego warto uwzględniać dania z ryb w codziennej diecie? Istnieje grono osób, które twierdzą, że smak ten trafi w gusta jedynie wybranych.


Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Można łączyć je zarówno z tradycyjnymi i znanymi składnikami, jak i z tymi bardziej wyszukanymi i egzotycznymi. W szeroko pojętej tematyce komponowania potraw, ryba stanowi produkt dość uniwersalny. Oznacza to, że możemy tworzyć wspaniałe przystawki, zupy czy dania główne z użyciem tego produktu.  

W połączeniu z jakimi składnikami ryba sprawdza się najlepiej?


Ryba - ze względu na specyficzny smak i zapach - bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar kulinarny i prostotę w jej podawaniu.

Alejakobiet.pl










Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - L edycja

Uroda

Wiosenny makijaż z kosmetykami La Luxe Paris

Moda

Balowe sukienki dla małej księżniczki

Kuchnia

Olej - pomocnik w kuchni


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków marki Laura Conti - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków marki Laura Conti

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek Hydro Alga - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków Floslek Hydro Alga









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.