Chili con carne – przepis na smaczne danie, które Ci doda energii - Kuchnia | AlejaKobiet.pl
Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Chili con carne – przepis na smaczne danie, które Ci doda energii

Data: 24.04.2018


Wiosna to ta pora roku, w której budzimy się do życia. Spędzamy więcej czasu na zewnątrz  -spacerujemy, jeździmy rowerami, biegamy. Także więcej ćwiczymy w klubach fitness - jednym słowem wydatkujemy więcej energii, a  po wysiłku nie ma co ukrywać chce się jeść - najlepiej coś smacznego i sycącego. Nasza propozycja to meksykańskie chili con carne (dzięki temu przepisowi pokonacie głód i szybciej zregenerujecie siły).

Chili con carne - przepis


Składniki dla 2 osób:

  • 300g mielonej wołowiny
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 1,5łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • papryczka chili
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy - łyżka
  • 200 ml wywaru mięsnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

W sporym garnku rozgrzać olej, posiekaną cebulę zeszklić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.

Z papryczki chili usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać - razem z czosnkiem dodać do cebuli, podsmażyć minutę.

Dodać mielone mięso, wymieszać i smażyć rozdrabniając drewnianą łopatką lub ewentualnie widelcem aż powstaną drobne grudki.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, dodać wywar i wymieszać. Doprawić suszonym oregano, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny - od czasu do czasu mieszając.

Paprykę włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut - po tym czasie powinna pokryć się pęcherzami (czarnymi). Tak spreparowaną paprykę wkładamy do foliowego woreczka i toczymy po kuchennym blacie - skórka powinna odłączyć się od miąższu.  Z papryki bez skórki usuwamy gniazda nasienne i kroimy.

20-25 minut przed końcem duszenia dodajemy do mięsa razem z opłukaną czerwoną fasolą i kukurydzą. Mieszamy, dodajemy odrobinę każdej z 3 przypraw.

Jeśli chcesz zachować stuprocentowo meksykański charakter potrawy pod ją z tortillą lub tacos.

Smacznego!

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Podwójne odmłodzenie dla czterdziestolatek

Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Kuchnia

Rogaliki z wiśniami - słodka propozycja na początek dnia

Moda

Hit letniego sezonu – sandały z pomponami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków marki Laura Conti


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków marki Laura Conti

Wygraj 1 z 7 książek Anny Ficner-Ogonowskiej "Okruch"


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 książek Anny Ficner-Ogonowskiej "Okruch"

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek Hydro Alga


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków Floslek Hydro Alga









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.