Strona główna Aktualności Zielony koktajl z jarmużu i owoców – porcja smaku i antyoksydantów gotowa w mniej niż 5 minut

Zielony koktajl z jarmużu i owoców – porcja smaku i antyoksydantów gotowa w mniej niż 5 minut

przez admin

Smaczny, niskokaloryczny, zdrowy i sycący – oto idealny posiłek. Czy takie w ogóle istnieją? Czy można szybko przygotować coś, co nasyci i dostarczy wartości odżywczych? Są takie dania – część z nich należy do kategorii „koktajle”, wśród których najzdrowsze są te przyrządzone na bazie zielonych warzyw np. jarmużu. Właściwości jarmużu było docenianie już w starożytności i nie ma powodu, abyśmy nie pamiętali o nich także współcześnie. Oto przepis na koktajl z jarmużu oraz 2 egzotycznych owoców: brzoskwini i ananasa.

Koktajl z jarmużu, brzoskwini i ananasa – prosty przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dużych liści jarmużu (można kupić już gotowe  – oczyszczone z łodyg i zgrubiałych części)
  • 6 plastrów ananasa z puszki lub 2,3 duże plastry świeżego ananasa (krojonego po środku owocu)
  • 2 dojrzałe brzoskwinie lub 2 brzoskwinie z puszki
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • woda – 1,4 litra
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Liście jarmużu umyć i poszarpać na małe kawałki.

Brzoskwinie obrać (jeśli używamy tych już obranych z puszki wystarczy je dokładnie osączyć) i pokroić na drobne kawałki. Podobnie postąpić z ananasem.

Warzywo wraz z owocami wrzucić do dość wysokiego naczynia. Dodać siemię lniane, imbir oraz ewentualnie cynamon.

Zalać wodą i zblendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej