Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Na rozgrzewkę w chłodne dni - zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo

Data: 09.02.2018


Ta zupa ma hiszpański rodowód i jest sycącą propozycją na chłodne dni, gdy bardzo potrzebujemy rozgrzania. Sprawdzi się też wtedy kiedy nie jest bardzo zimno, ale potrzebujemy smacznej energii po wysiłku fizycznym. Oto przepis na hiszpańską zupę z soczewicy z kiełbasą chorizo.

Zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo - składniki dla 4 osób

  • Oliwa - 4 łyżki
  • Kiełbasa chorizo - 250g
  • Duża cebula
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Marchewka - 2 średnie sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Liście laurowe - 2 sztuki
  • Starta, ostra papryka
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Pomidor - 1 duży
  • Zielona soczewica - 350 g
  • Ziemniaki - 2 sztuki




Zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo - przygotowanie

  • Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż na rozgrzanej oliwie przek 3 minuty (mieszając).
  • Cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i także posiekaj. Dodaj do kiełbasy podsmaż przez kolejne 2-3 minuty. Paprykę oczyszczona z gniazd nasiennych pokrój w paski, a marchewkę w plasterki. Dodaj do kiełbasy - smaż przez kolejne 3 minuty mieszając.
  • Dodaj liście laurowe, szczyptę ostrej papryki oraz odrobinę soli oraz pokrojonego drobno pomidora bez skórki. Całość przełóż do garnka.
  • Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym - przygotujesz go z:

2 marchewek,
połowy selera
2 pietruszek
jednego pora
jednego liścia laurowego
2 ziaren ziela angielskiego
2 liści kapusty (opcjonalnie)

Składniki wrzuć do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez godzinę

  • Gdy składniki zupy są już zalane bulionem dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10 - 12 minut. Soczewica ma tendencję do przywierania do dna, dlatego od czasu do czasu mieszaj zawartość garnka.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu (aż soczewica się rozgotuje, a warzywa będą miękkie). Tuż przed podaniem posiekaj natkę i przyozdób nią zupę.

Smacznego!

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLVIII edycja

Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Psychologia

Mowa ciała na pierwszej randce

Kuchnia

Rogaliki z wiśniami - słodka propozycja na początek dnia


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Konkurs z marką ROLNIK! Wygraj zestaw nagród do swojej kuchni! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 4 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Wygraj zestaw kosmetyków LC+ - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+








^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.