Na rozgrzewkę w chłodne dni - zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo - Kuchnia | AlejaKobiet.pl
Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Na rozgrzewkę w chłodne dni - zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo

Data: 09.02.2018


Ta zupa ma hiszpański rodowód i jest sycącą propozycją na chłodne dni, gdy bardzo potrzebujemy rozgrzania. Sprawdzi się też wtedy kiedy nie jest bardzo zimno, ale potrzebujemy smacznej energii po wysiłku fizycznym. Oto przepis na hiszpańską zupę z soczewicy z kiełbasą chorizo.

Zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo - składniki dla 4 osób

  • Oliwa - 4 łyżki
  • Kiełbasa chorizo - 250g
  • Duża cebula
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Marchewka - 2 średnie sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Liście laurowe - 2 sztuki
  • Starta, ostra papryka
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Pomidor - 1 duży
  • Zielona soczewica - 350 g
  • Ziemniaki - 2 sztuki




Zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo - przygotowanie

  • Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż na rozgrzanej oliwie przek 3 minuty (mieszając).
  • Cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i także posiekaj. Dodaj do kiełbasy podsmaż przez kolejne 2-3 minuty. Paprykę oczyszczona z gniazd nasiennych pokrój w paski, a marchewkę w plasterki. Dodaj do kiełbasy - smaż przez kolejne 3 minuty mieszając.
  • Dodaj liście laurowe, szczyptę ostrej papryki oraz odrobinę soli oraz pokrojonego drobno pomidora bez skórki. Całość przełóż do garnka.
  • Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym - przygotujesz go z:

2 marchewek,
połowy selera
2 pietruszek
jednego pora
jednego liścia laurowego
2 ziaren ziela angielskiego
2 liści kapusty (opcjonalnie)

Składniki wrzuć do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez godzinę

  • Gdy składniki zupy są już zalane bulionem dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10 - 12 minut. Soczewica ma tendencję do przywierania do dna, dlatego od czasu do czasu mieszaj zawartość garnka.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu (aż soczewica się rozgotuje, a warzywa będą miękkie). Tuż przed podaniem posiekaj natkę i przyozdób nią zupę.

Smacznego!

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Uroda

Podwójne odmłodzenie dla czterdziestolatek

Kuchnia

Imprezowy ogórek

Moda

Balowe sukienki dla małej księżniczki


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków marki Laura Conti


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków marki Laura Conti

Wygraj 1 z 7 książek Anny Ficner-Ogonowskiej "Okruch"


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 książek Anny Ficner-Ogonowskiej "Okruch"

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek Hydro Alga


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków Floslek Hydro Alga









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.