Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jak dobrze rozmrażać mięso i jego przetwory?

Data: 08.01.2018


Zamrażanie żywności jest bardzo popularnym sposobem przedłużania jej terminu przydatności do spożycia. Decydując się na taką praktykę w przypadku mięsa, bardzo istotna jest wiedza na temat jego późniejszej obróbki, zaczynając już od momentu wyciągnięcia z zamrażalnika i procesów rozmrażania.

Wiele osób kupuje wędliny i najróżniejsze rodzaje mięs na zapas. Pozwala to między innymi zaoszczędzić czas, ponieważ nie musimy co kilka dni chodzić do sklepu. Zamrażanie mięsa jest bardzo prostym i niewymagającym sposobem na zachowanie jego właściwości przez długi czas. Większy problem pojawia się dopiero w momencie, kiedy chcemy je rozmrozić. Wbrew pozorom przydaje się tutaj trochę wiedzy.

Rozmrażanie mięsa w lodówce

Rozmrażanie można przeprowadzić na kilka sposobów. W przypadku wędlin, czy innego rodzaju produktów mięsnych, najbezpieczniejszym jest pozostawienie ich w lodówce na kilkanaście godzin. Czas rozmrażania oczywiście zależy od porcji - im większa, tym więcej czasu to zajmie. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie żywności w lodówce na noc poprzedzającą dzień spożywania produktu.

Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce


Kolejną opcją jest rozmrażanie w mikrofalówce. Można to jednak przeprowadzić tylko przy użyciu urządzenia z funkcją "defrost". Pozwala to bardzo szybko przygotować produkty do dalszej obróbki. Trzeba pamiętać o zapewnieniu swobodnego przepływu ciepła poprzez zostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy produktem a wewnętrzną ścianką mikrofalówki.



Rozmrażanie mięsa w wodzie


Mięso można także rozmrozić przy użyciu wody. Wystarczy włożyć produkt w wodoszczelnym  opakowaniu do zimnej cieczy. Należy unikać rozmrażania w ciepłej, ponieważ wyższa temperatura powoduje, że mięso traci smak, a w ekstremalnych przypadkach może się zepsuć. Wtedy istnieje także ryzyko zarażenia się bakteriami, np. salmonellą. W celu uniknięcia sytuacji tego typu, warto także co jakiś czas zmieniać wodę.

Bez względu na to, jaki sposób ostatecznie wybierzemy, trzeba pamiętać, żeby rozmrożonych produktów ponownie nie zamrażać. Ponadto, jeśli mięso nie było wcześniej poddawane obróbce termicznej, należy przyrządzić je w bardzo staranny sposób. Wyczucie nieprzyjemnego zapachu czy zauważenie niepokojącego koloru jest sygnałem, że produkt przestał być zdatny do spożycia.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLIII edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLII edycja

Moda

Anna Samków i jej zachwycająca biżuteria

Relaks

6 pomysłów na zimową randkę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Biotaniqe


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Biotaniqe

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.