Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Proste przepisy na nietypowe pasztety

Data: 05.05.2017


Pasztet to danie, które swoje korzenie ma w antyku – gościł już na stołach bogaczy zamieszkujących starożytny Rzym. W Polsce ogromną popularnością zaczął cieszyć się w XVI wieku, a tradycja jego przygotowania przetrwała do dziś. Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy lub dużych imprez rodzinnych bez tego przysmaku. Lubisz pasztety, ale znudziły Ci się te z mięsa mielonego lub podrobów? Poniżej znajdziesz trzy nietypowe przepisy na pasztety.

Pasztet z dorsza


Chętnie jesz ryby? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pasztet. Jaki gatunek wybrać? Ze względu na jakość mięsa na pewno sprawdzi się dorsz. Co potrzebujesz do przygotowania potrawy? 600 g ryby, 3 bułki, 2 jajka, 2 małe cebule, garść bułki tartej, ugotowaną marchewkę i pietruszkę (sprawdzi się też mieszanka do ryby po grecku) oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie – ich wybór zależy od Ciebie). Cebulę pokój na mniejsze kawałki i zmiel razem z rybim mięsem oraz marchewką i pietruszką przez maszynkę. Namoczone bułki dodaj do masy, wbij jajka, posyp bułką tartą i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez co najmniej godzinę.



Pasztet z kaszy jaglanej


Chcesz, żeby Twój pasztety z kaszy jaglanej był tak samo dobry jak ten z http://www.primavika.pl? Zacznij od ugotowania dwóch torebek kaszy jaglanej. Następnie 3 duże marchewki, kawałek selera i 2 pietruszki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i gotuj w wodzie na małym ogniu z dodatkiem przypraw – liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego dodaj pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Gdy warzywa się ugotują, odcedź je, dodaj do kaszy i przemiel przez maszynkę. Gotowe? Do masy wbij 2 jajka oraz wsyp przyprawy – pasować będzie pieprz, sól, majeranek i kminek. Całość wymieszaj na gładką masę. Na koniec przełóż ją do posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą keksówki. Wstaw do piekarnika na 35 minut.

Pasztet z orzechami


Pomimo wielu różnorodnych przepisów, Ty nadal pozostajesz fanem pasztetu w mięsnej wersji? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj pasztetu z orzechami. Czego potrzebujesz? Oprócz garści posiekanych orzechów (najlepsze będą te włoskie), musisz kupić 4 piersi z kurczaka, kilka plasterków wędzonego boczku, 3 jajka, marchewkę i pietruszkę, 100 g karkówki, jedną bułkę oraz przyprawy według własnego uznania. Mięsa gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po 5 minutach dodaj marchewkę i pietruszkę. Gdy zmiękną wyciągnij i krój na mniejsze kawałki. Następnie wszystko zmiel i dodaj jajka oraz posiekane orzechy i przyprawy. Masę przełóż do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż plastry boczku. Piecz nie krócej niż 50 minut w temperaturze 180°C.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Konkurs - piękne brwi z INVEO


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę INVEO

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.