Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Deska serów - co podać i jak skomponować jej składniki?

Data: 27.03.2017


Szczególnie popularna na południu Europy, podawana jako przystawka lub przekąska. Jej siła to prostota, a zarazem różnorodność. Choć kojarzona z ekskluzywnym anturażem, to niekoniecznie bardzo droga. Deska serów, bo o niej mowa, daje mnóstwo możliwości i m.in dzięki temu zyskuje na popularności także nad Wisłą.

Deskę serów, nazywaną w ojczystym kraju "La Fromagerie" zwykle podaje się jako przekąskę po daniu głównym, a przed słodkim deserem. Podaj ją we francuskim stylu.

Deska i noże - duet podstawowy


Przed kupnem serów zaopatrz się w "naczynie", na którym podasz wykwintne smakołyki. Nie musi być to deska, sery można też podać na kamiennej płycie - wyglądają równie efektownie pod warunkiem, że powierzchnia nie jest pocięta ani porysowana. Obok deski powinny znaleźć się odpowiednie noże, którymi będziemy kroić sery. Do każdego rodzaju sera powinien być przeznaczony oddzielny nóż.

Deska serów - jakie sery wybrać?


Wybór serów, który będziemy degustować  zależy od nas samych, ale warto zadbać o różnorodność smakołyków. Dotyczy to przede wszystkim rodzaju mleka, z jakiego wytworzono dany ser. Na desce serów powinny znaleźć się takie z mleka krowiego (np. Cheddar, Gouda),  koziego (np. Picandou) czy owczego (np. Feta). Warto zastosować także kryterium twardości i podać sery twarde (np. Parmezan), półtwarde (np. Limburger) oraz miękkie pleśniowe (np. Camembert).



Gdy chcemy mieć pewność, że wydobędziemy z serów odpowiedni aromat i konsystencję to pamiętajmy o odpowiednio wczesnym wyjęciu ich z lodówki - godzina w temperaturze pokojowej wystarczy, aby ten cel osiągnąć.

Jak ułożyć sery na desce serów?


Aromaty serów mogą się wzajemnie przenikać, dlatego smakołyki układamy w taki sposób, aby ich rodzaje nie dotykały się. Często sery układane są według kryterium intensywności smaku - od łagodnych po te najostrzejsze.

Wino i sery - jak łączyć?


Najchętniej wybieranym dodatkiem do kompozycji serów jest wino. Czym się kierować przy wyborze wina? Odpowiedzią jest smak sera: im ostrzejszy, tym lepiej się komponuje z winami słodkimi. Sery o łagodnym smaku łączymy z winami półwytrawnymi lub wytrawnymi. Oprócz wina warto podać śródziemnomorskie dodatki: winogrona, oliwki, pomidory czy pesto. Pamiętajmy też o owocach, także suszonych oraz orzechach.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Konkurs - piękne brwi z INVEO


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę INVEO








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.