Strona główna Aktualności Fit przepis: kotlety z tuńczyka

Fit przepis: kotlety z tuńczyka

przez admin

Jakie są zalety treningu? Wszystkie to wiemy: lepsze samopoczucie, lepszy wygląd, lepsza samoocena. A wady? Wilczy apetyt, który trzeba zaspokoić w taki sposób, aby nie zmarnować wysiłku włożonego w trening. Poznajcie przepis na zdrowe i sycące kotlety z tuńczyka. W recepturze oprócz ryby znajdziecie ziemniaki, cebulę, czosnek, natkę pietruszki czyli solidną porcję antyoksydantów.

Kotlety z tuńczyka – fit przepis


Składniki na 2 porcje

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3,4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • odrobina soli
  • olej do smażenia – 2,3 łyżki

Wykonanie

Obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane i rozrobione ziemniaki łączymy z odsączonym z zalewy tuńczykiem (także mocno rozdrobnionym).

Dodajemy jajko i łyżkę bułki tartej. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Formujemy małe kotlety, smażymy do uzyskania złotego koloru.

Można podawać z prostym sosem musztardowo-ketchupwym: musztardę i ketchup mieszamy w proporcja 1:1.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej