Strona główna Aktualności Dwa ciasta z truskawkami

Dwa ciasta z truskawkami

przez admin
Truskawki doskonale wiedzą jak na siebie zwrócić uwagę. Niczym doświadczona uwodzicielka, starannie przygotowuje swoje wielkie wejście. Każde na siebie czekać, podsyca nasze pragnienia, sprawia, że stale wypatrujemy chwili, kiedy w końcu będzie w naszym zasięgu. Znika równie niespodziewanie, jak się pojawia, przez cały czas trzymając nas w męczącej niepewności, gdyż każdy dzień truskawkowego sezonu, może być jednocześnie ostatnim. 
Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać każdy dzień, w którym mogę cieszyć się truskawkami. Niby wiem, że truskawka mną manipuluje… Ale i tak jej na to pozwalam. Jest przecież taka pyszna. 

Tarta z truskawkami 

Na ciasto: 

  • Szklanka mąki pszennej 
  • Szklanka cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 150 g masła 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%) 

Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15-20 minut. 

Na masę: 

  • 1 opakowanie słodkiej śmietanki kremówki 
  • 250 g serka ricotta 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ricottą i cukrem waniliowy. Delikatnie mieszamy. 

Na ostudzony spód wykładamy kremową masę. Na górze układamy pokrojone na połówki truskawki (im więcej, tym lepiej). Dekorujemy kilkoma kleksami ubitej kremówki. Ciasto przechowujemy w lodówce. 

Strawberry pie 

Na spód: 

  • 1 opakowanie herbatników digestive 
  • Pół szklanki brązowego cukru 
  • 100 g masła 

Herbatniki kruszymy (można to zrobić w mikserze z tnącymi ostrzami). Dosypujemy do nich cukier i dolewamy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy w wysmarowanej masłem okrągłej formie. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 minut. 

Na masę: 

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 2 żółtka 
  • Kilka kropel syropu truskawkowego 

Mleko łączymy z żółtkami, dolewamy syrop. Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 7-10 minut (w tej samej temperaturze). 

  • Ok. 30-50 dag truskawek 
  • 3 łyżki cukru 
  • Kilka kropel soku z cytryny 
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie 

Składniki miksujemy aż powstanie dosyć gładka masa. Dolewamy żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony spód. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Karolina Wiercigroch

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej