Strona główna Aktualności Śledzie na Święta – 2 przepisy o zmniejszonej kaloryczności

Śledzie na Święta – 2 przepisy o zmniejszonej kaloryczności

przez admin
Rybą, która króluje w bożonarodzeniowym menu jest bez wątpienia słodkowodny karp. Tu za nim pod względem popularności plasuje się przedstawiciel ryb morskich, czyli śledź. Poznajcie dwa przepisy ze śledziem w roli głównej.  Oba przepisy prezentujemy w wersji dla osób, które dbają o linię również podczas Świąt.
Śledzie w sosie musztardowym na słodko (8 porcji) 
  • 400 g Śledź, solony 
  • 50 g Cebula (1/2 sztuki) 
  • 180 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (1 opakowanie) 
  • 50 g Musztarda francuska (3 łyżki)
  • 32 g Miód pszczeli (4 łyżeczki) 
Śledzie wymoczyć przez całą noc w mleku lub w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem, ciepłym miodem i musztardą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
Jedna porcja zawiera około 147 kcal (31% białko, 52% tłuszczu, 17% węglowodanów)
śledzie w sosie musztardowym przepis

Śledzie w jogurcie (8 porcji) 
  • 400 g Śledź, solony 
  • 200 g Ogórek kwaszony (2 sztuki) 
  • 100 g Cebula (1 sztuka) 
  • 100 g Jabłko (1 sztuka) 
  • 180 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (1 opakowanie) 
Śledzie wymoczyć przez całą noc w mleku lub w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę, jabłko oraz ogórek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
Jedna porcja zawiera około 135 kcal (34% białko, 56% tłuszcz, 10% węglowodany) 
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy Body Chief

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej