Strona główna Kuchnia Smak na tak! – Mini pizze

Smak na tak! – Mini pizze

przez admin
Nowy Rok to dla bardzo wielu osób postanowienia dotyczące odchudzania, ale warto pamiętać, że zbyt restrykcyjne redukowanie przyjmowanych kalorii bardzo często kończy się atakiem „wilczego apetytu”. Dlatego od czasu do czasu warto pozwolić sobie na kulinarny „grzeszek” – np. pizzę w wersji mini. Smacznego!
Mini pizze:
Składniki: 
Drożdże suszone (2 łyżeczki)
Letnia woda (200 ml)
Cukier (1 łyżeczka)
Oliwa (2 łyżki)
Mąka Lubella Puszysta Tortowa (400g)
Sól (2 łyżeczki)
Sos Boloński Lubella
Dodatki do pizzy: oliwki czarne i zielone, tarty ser, kukurydza konserwowa, salami, szynka, ananas, anchois, pieczarki itp., oregano
Przygotowanie:
Drożdże , wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie  krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka.  
Na każdą pizzę nakładamy sos boloński i dowolne dodatki. Posypujemy oregano i pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni  przez ok. 18-20 minut.
Gotowe pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej