Strona główna Kuchnia Rozgrzewające przekąski

Rozgrzewające przekąski

przez admin

Gdy za oknem hula wiatr i mróz, chętniej sięgamy po przekąski. Jeśli do tego są pikantne i lekko rozgrzewające – jest idealnie.

Imbir, kurkuma, chilli to niekwestionowani sprzymierzeńcy. Zimą mile widziane są też sosy TABASCO®. Do wyboru są cztery warianty z różnym poziomem ostrości – w zależności od uwielbienia do pieczenia w ustach i stopnia zmarznięcia. Można zacząć delikatnie, sosem Jalapeno lub z subtelną nutą czosnku, mocniejszym, tradycyjnym sosem lub kontynuować smakowitą przygodę z ekstremalnym Habanero. Wystarczy kilka kropel by danie zyskało niepowtarzalnego charakteru, zachowując jednocześnie pełnię naturalnego aromatu. Dodatkowo, jeśli owa przekąska jeszcze paruje od ciepła i jest przyjemnie chrupiąca, nie pozostaje nic innego, jak delektować się chwilą.

Przepisy na rozgrzewające przekąski przygotowane przez ambasadora marki, Grzegorza Łapanowskiego:

Pikantne pierożki z mieloną wołowiną po meksykańsku czyli empanadas

350g mielonego mięsa wołowego
150g kiełbaski chorizo
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
2 łyżki pasty pomidorowej
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Habanero
Kmin rzymski
cukier
Sól, czarny pieprz
olej do smażenia

Mięso mielone przesmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Wyłożyć do miski. Następnie  usmażyć na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chorizo. Dodać razem z odcedzoną i opłukaną fasolą do miski. Wymieszać.  Na tę samą  patelnię włożyć pastę pomidorową, dodać  2-3 łyżki sosu sojowego, kmin rzymski i wlać trochę wody. Gotować kilka minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać do farszu. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dla odpowiedniej ostrości TABASCO® Habanero.

Ciasto kruche:
300 g mąki
150 g masła,
1 jajko
Pół łyżeczki  soli
 60 ml zimnej wody.

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i przesiekać je dokładnie nożem razem z mąką. Zrobić wgłębienie,  dodać sól, jajko i wodę. Krótko wyrabiać. Zagnieść ciasto  w jednolitą kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto  cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty odpowiedniej wielkości, Na środku położyć nadzienie   i mocno zlepić  brzegi  Piec przez około 15-20minut w piekarniku nagrzanym do  180 stopni.

Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym

0,5 kg mielone mięsa wołowego
100 g wędzonego boczku
4 średnie dojrzałe pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
Puszka czerwonej fasoli(ok 200g)
2-3łyzkioasty pomidorowej
 1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
 łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO® czosnkowe
2 opakowanie ciasta francuskiego
2 żółtka + 2 łyżki mleka
Cukier
Sól, pieprz
Oliwa

Pomidory i papryki opiec nad płomieniem. Zawinąć w folię aluminiową aby łatwiej było zdjąć skórkę i odstawić do ostygnięcia. Warzywa powinny nabrać lekkiego dymnego aromatu, dzięki któremu cała potrawa zyska charakterystyczny smak. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kmin rzymski i delikatnie wszystko uprażyć. Partiami  dodawać zmieloną wołowinę i pokrojony w paski  boczek. Co jakiś czas mieszając  zrumieniać mięso. Przyprawić je sosem sojowym i cukrem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić pieprzem. Dusić na małym  ogniu około 20minut. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę i odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Gotować jeszcze około5 minut. Pod  koniec gotowania  podlewać stopniowo potrawę odrobiną wody  tak aby powstało trochę gęstego sosu. Przyprawić jeszcze raz do smaku sosem sojowym, pieprzem i TABASCO® dla nadania potrawie odpowiedniej ostrości. Na środek ciasta francuskiego ułożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pociąć w plastry o grubości około 1,5 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut

Smacznego!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej