Strona główna Aktualności Kociołki z jesiennych warzyw

Kociołki z jesiennych warzyw

przez admin
W sezonie jesiennym na stołach królują treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Może się wydawać, że przygotowanie takiego pożywnego posiłku jest pracochłonne i wymaga sporej dawki cierpliwości, jednak nic bardziej mylnego. Sezonowe kociołki nie potrzebują wiele uwagi i niemal „robią się same”, oszczędzając nasz czas. 
Co raz częściej szukamy receptur, które uczynią nasze gotowanie szybkim i przyjemnym. Do takich z pewnością należą przepisy na dania jednogarnkowe, które idealnie wpisują się w kalendarz współczesnej, zabieganej pani domu. Są sprawdzonym sposobem na szybki obiad i zapewniają bogactwo możliwości. Wystarczy mieć ze sobą tradycyjny garnek lub wok, a następnie eksperymentować z różnymi składnikami. Kombinacji jest wiele. Do garnka możemy włożyć mięso wołowe, wędzony boczek, pomidory, paprykę, cebulę, kukurydzę czy papryczkę chilli oraz garść ulubionych przypraw. Taki obiad na pewno będzie sycący i pełnowartościowy oraz rozgrzeje zziębnięty organizm, szczególnie po długich, jesiennych spacerach. 
Dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku, kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Z kolei osoby, które preferują pikantną kuchnię mogą przygotować meksykańskie chilli con carne – sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa wołowego, doprawione papryczką chilli i podawane z ryżem lub plackami tortilli. 
Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego aromatu oraz smaku warto sięgnąć po oryginalne przyprawy orientalne takie jak sos sojowy, curry, kurkuma, kardamon. Ze względu na walory smakowe jak i dobroczynny oddziaływanie na organizm na szczególną uwagę zasługuje ten pierwszy. Eksperci zachęcają do sięgania po japońskie, naturalnie warzone sosy sojowe, jak np. Kikkoman. Dlaczego? Ich produkcja jest w pełni naturalna. Sosy są produkowane wyłącznie ze świeżych składników: ziarna soi, pszenicy, wody oraz soli. Podczas prawie sześciomiesięcznego nieprzerwalnego procesu warzenia powstaje 300 różnych aromatów. Nadają one sosom szczególną oraz niespotykaną jakość, dzięki czemu są niezastąpioną przyprawą dla wszelkich mięs, drobiu, ryb, makaronów, potraw warzywnych oraz ryżowych. 
Oto kilka przepisów na dania jednogarnkowe z użyciem sosu sojowego Kikkoman:
Rozgrzewający gulasz z sosem sojowym 
* 150 g ryżu basmati
* 2 czerwone cebule
* 2 marchewki
* 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
* 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
* 100 ml bulionu
* pół papryczki chilli
* 115 g szpinaku
* 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki. 

Smażona wołowina z groszkiem cukrowym


* 400 g wołowiny, najlepiej rostbefu
* 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
* łyżeczka startego świeżego imbiru
* 200 g strączków groszku cukrowego
* czerwona papryczka chilli
* 2 czerwone papryki
* 1 i ? łyżeczki mąki kukurydzianej
* ? szklanki bulionu
* 7-8 pieczarek
* 2 łyżeczki oleju sezamowego 
Bardzo ostrym nożem kroimy wołowinę w cienkie plasterki i wkładamy do miski. Kolejno dodajemy sos sojowy i starty imbir, mieszamy składniki, przykrywamy i odstawiamy na bok. Groszek cukrowy starannie płuczemy i przycinamy z obu stron. Słodkie papryki kroimy w paski, dodajemy do niej część posiekanego chilli. Mocno rozgrzewamy wok i gdy zacznie dymić, wlewamy trochę oleju. Mąkę kukurydzianą dokładnie mieszamy z zimnym rosołem, tak żeby nie było grudek. Wrzucamy mięso, pieczarki, groszek cukrowy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor, a nawet zacznie się lekko rumienić. Wlewamy bulion z mąką i gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki mięsa. Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy mięso do miski i posypujemy pozostałymi paskami chilli. 
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej