Strona główna Aktualności Moda na soft drinki

Moda na soft drinki

przez admin

Coraz częściej zdarza nam się, że w ciągu tygodnia spotykamy się z przyjaciółmi poza domem – w pubie, restauracji, kawiarni. Bywa, że jesteśmy samochodem, musimy, mamy masę obowiązków albo zwyczajnie – nie pijemy alkoholu… Co może nam zaoferować barman zamiast zwykłej szklanki coli lub wody mineralnej? W Polsce coraz większą karierę robią soft drinki – koktajle bezalkoholowe. 

Społeczeństwo staje się coraz bardziej towarzyskie: lubimy wieczorem wyjść , pogadać a nawet potańczyć, w czym zupełnie nie przeszkadza fakt, że na drugi dzień trzeba wstać i iść do pracy. I przede wszystkim: dobra zabawa nie znaczy zakrapiana zabawa, a zatem warto skosztować, co mają do dyspozycji mistrzowie napojów mieszanych.



Soft drinks, non-alcoholic drinks, temperance drinks – to koktajle niezawierające alkoholu (lub w bardzo niewielkiej ilości, dla aromatu), na bazie przeróżnych składników, stosowanych rownież w zwykłych drinkach. Są świetne dla wszystkich, którym smak alkoholu nie odpowiada (nie wspominając o tym, że powoli wychodzi z mody), nie mogą go pić z powodów zdrowotnych lub są po prostu zbyt młodzi. Dobrze zrobiony soft drink w smaku nie idzie w tyle za zwykłym drinkiem, przeciwnie – ponieważ brakuje tego „ducha” w postaci procentów, barmani mocno wytężają swoje zdolności, by zamiennik był równie, o ile nie bardziej atrakcyjny. 

W zasadzie można wyróżnic dwa rodzaje soft drinków. Pierwsze to te stanowiące bezalkoholową wersję tradycyjnych drinków – wszystkie składniki są takie same – poza oczywiście zawartoscią procentów, którą zamienia się np. wodą gazowaną, tonikiem, spritem. Likier można zastąpić rozdrobnionymi owocami lub profesjonalnymi syropami. Przykładem takiego napoju może byc mojito virgin (in. mojito limonada) – bez dodatku rumu za to z lemoniadą lub tonikiem. Tak samo można zrobić z Pina Coladą. 

Inną grupą soft drinków są te stanowiące połączenie różnych napojów bezalkoholowych, głównie soków i zmiksowanych owoców (w tym wypadku dla urozmaicenia koktajlu istotny jest sezon, dobrych truskawek w zimie nie uświadczymy). W przeciewieństwie do poprzedniego jest lekki, nie zawiera bowiem odpowiednika alkoholu. Tu jako przykład można dać Light Strawberry, do którego potrzeba takiej samej ilości syropu truskawkowego, zmiksowanych truskawek, soku ananasowego, soku cytrynowego i soku grejpfrutowego. 

Przyrządzanie drinków bezalkoholowych nie dość, że jest proste w wykonaniu (alkohole mają specyficzne smaki i niezbyt dobrane połączenie może dać katastrofalny skutek) to w dodatku tańsze. Można użyć wyobraźni i działać, nie martwiąc się o ból głowy na drugi dzień. Ilość połaczeń jest olbrzymia, a w Krynicy Morskiej jest nawet bar, w którym serwowane są tylko i wyłącznie drinki bez zawartosci alkoholu – wyłącznie z mleka, syropów i soków. Pycha… 



Porzeczkowa ochłoda 

1 kulka lodow porzaczkowych 
30 ml syropu porzeczkowego 
woda mineralna (sodowa) do uzupełnienia 
Ewentualnie dekoracja: kiść czerwonej porzeczki 

Syrop należy wlać do szklanki wypełnionej do 2/3 kruszonym lodem. Włożyć lody porzeczkowe i uzupełnić wodą, kiść porzeczki zawiesić na krawędzi szklanki. Koniecznie podać z dlugą łyżeczką… 



Grejpfrutowa ochłoda 

60 g świeżej mięty 
80 ml syropu cukrowego 
1 szklanka soku grejpfrutowego 
120 ml soku z cytryny 
pokruszone kostki lodu 
gazowana woda mineralna 
gałązki mięty do dekoracji 

Rozgnieść miętę z syropem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Przecedzić do dzbanka, dolać sok grejpfrutowy, schładzać znów co najmniej 2 godziny. Przelać koktajl do schłodzonych szklanek do połowy wypełnionych lodem. Uzupełnić wodą mineralną i przybierać listkami świeżej mięty.


Agnieszka Rachwał

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej